current views are: 5

5 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:25

Τσίπρας: Προτεραιότητά μας να σταματήσει η τραγωδία στο Αιγαίο

Το μήνυμα ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε νωρίς το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και Γερμανίας, για το προσφυγικό.

Δημοσίευση 14:25’

Το μήνυμα ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε νωρίς το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και Γερμανίας, για το προσφυγικό.

Το μήνυμα ότι πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση προκειμένου να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε νωρίς το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και Γερμανίας, Μπερνάρ Καζνέβ και Τομάς Ντε Μεζιέρ, αντίστοιχα, με θέμα το προσφυγικό και τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας.

 «Μιλάμε για αριθμούς όταν αναφερόμαστε στη ροή. Για εμάς σημαντικός αριθμός είναι και αυτός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτή η τραγωδία είναι κάτι που απλά συμβαίνει και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, για να σταματήσει. Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, είναι το ανθρώπινο καθήκον μας, να σταματήσει η τραγωδία στη Αιγαίο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τους δύο υπουργούς.

«Σηκώνουμε μεγάλο βάρος στους ώμους μας, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στη χθεσινή διάσκεψη στο Λονδίνο έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συνάντηση, για την εξεύρεση λύσης «γι΄αυτή τη φριχτή κατάσταση», τονίζοντας όμως ότι «δεν είναι όμως τόσο εύκολο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.

Εκ μέρους της Γαλλίας ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη χθες στη Λέσβο προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα για το τι γίνεται στο νησί με τους πρόσφυγες, ανέφερε ότι οι τρεις τους είχαν ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο και τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015.

«Αρχικά στόχος είναι ο περιορισμός των ροών διότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να δεχθεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως αυτός που έχει περάσει από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, το 2016. Η Γαλλία θα συμβάλει στη FRONTEX με 60 αστυνομικούς οι οποίοι θα μεταβούν στην Ελλάδα. Επίσης θα χρησιμοποιηθούν 18 αρμόδιοι υπάλληλοι. Τα άτομα αυτά ειδικά στα πλαστά έγγραφα, θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές», είπε ο γάλλος υπουργός.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε τάχιστα στην εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ του Δεκεμβρίου. Αν δεν τα καταφέρουμε δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τις ροές ούτε να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη. Θα έχουμε προβλήματα», ανέφερε από την πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Σημειώνεται ότι χθες η Frontex ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν σε 750 οι συνοριοφύλακες στην Ελλάδα ενώ το Βερολίνο ανακοίνωσε την αποστολή δύο σκαφών και σταδιακά 100 υπαλλήλων.


σχετικα αρθρα