Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνουν διατάξεις του υπουργείου Υγείας, οι οποίες είχαν ενταχθεί στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νομοθέτηση των εν λόγω διατάξεων προχωρά κανονικά, ύστερα από συμφωνία με τους θεσμούς.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», που περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις που αφορούν κυρίως τον χώρο της Υγείας, επανέρχεται στη Βουλή για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι και την Παρασκευή, 12 του μηνός στις 2 το μεσημέρι - κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μορφωτικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και στις 16 και 17 του ίδιου μήνα με τη διαδικασία του επείγοντος και είχε αρχίσει η επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ωστόσο, η συζήτηση, διεκόπη τότε, λόγω των αντιδράσεων της Αντιπολίτευσης, και όπως είχε ενημερώσει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με προγραμματισμό να επανέλθει μετά τις εορτές.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 και τις προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, θα έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα στο 2016.

Μεταξύ αυτών των διατάξεων είναι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και ευπαθών ομάδων (π.χ.   έγκυες,  παιδιά,  χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα), καθώς και η διευκόλυνση προσλήψεων και τα κίνητρα στελέχωσης, με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές.

Άλλες διατάξεις είναι:

  • Άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τους ειδικευόμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικά της επαρχίας).
  • Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις.
  • Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων- μεταθέσεων των γιατρών και του  προσωπικού εντός του ΕΣΥ.
  • Ρυθμίσεις των εφημεριών των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού  με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων.
  • Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των γιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση  των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κτλ.)
  • Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι μια άλλη διάταξη, έχει ήδη προωθηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορά θέματα ΕΟΠΥΥ (π.χ. παράταση συμβάσεων παρόχων (γιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικών, οδοντοτεχνιτών κτλ).