Νέα, βελτιωμένη πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες έχει καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεπεράσει τουλάχιστον τον ένα σκόπελο καθώς το σχέδιο για το ασφαλιστικό συναντά αντιρρήσεις εντός και εκτός.

Η πρόταση αυτή αφορά σε ένα μεταβατικό διάστημα τριών ετών που θα ξεκινά το 2017, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα, και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει έκπτωση στις αυξήσεις εισφορών, αν το νέο ποσό (που θα υπολογίζεται στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματος) υπερβαίνει το παλαιό, θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Εν συνεχεία θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε έκπτωση 5% για εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους επιστημονικούς φορείς οι εκπρόσωποι των οποίων δεν προσήλθαν σήμερα στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας για συνέχιση του διαλόγου, αφού όπως επισημαίνουν και σε σχετική ανοιχτή τους επιστολή «η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα».

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

Σε απάντηση της από 1-2-2016 πρόσκλησής σας για συνέχιση του διαλόγου για το Ασφαλιστικό των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία συνοδεύεται από έναν πίνακα εκπτώσεων στις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών μας εισφορών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης, χωρίς καμία όμως περαιτέρω διευκρίνιση για τον χρόνο ισχύος τους αλλά και για τη βάση υπολογισμού τους, σας ενημερώνουμε ότι η διατυπωθείσα επανειλημμένα στις διμερείς μέχρι σήμερα συναντήσεις πάγια θέση μας για παροχή συγκεκριμένων στοιχείων (αναλογιστικές μελέτες ή ποσοτικοποιημένα στοιχεία, με αριθμό επιστημόνων ανά εισοδηματική κατηγορία άλλων μέτρων ή άλλες μετρήσεις καθώς και τους προς επίτευξη ποσοτικοποιημένους στόχους, που οδηγούν στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.), δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά σας.

Συνεπώς η συνέχιση ενός διαλόγου χωρίς στοιχεία, μελέτες και ποσοτικά δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα, διότι δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα.

Εμείς από την αρχή καλοπροαίρετα προσήλθαμε στον διάλογο, μολονότι εσείς δεν μας είχατε καλέσει σε τέτοιο πριν τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου νόμου. Με την πεισματική άρνησή σας για τη χορήγηση δεδομένων και στοιχείων, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε με αυτούς τους όρους να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο.

Θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαβούλευσης μόλις μας δοθούν τα παραπάνω στοιχεία.

 

Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν θεσμοί και Κατρούγκαλος στο σχέδιο για το ασφαλιστικό, κάτι που εξάλλου περιέγραψε χθες και ο ίδιος ο υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε, σημειώνοντας ότι «όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά». 

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, ένα από τα ανοιχτά θέματα είναι ο χρόνος απονομής της Εθνικής Σύνταξης. Η κυβέρνηση θέλει να δίνεται σε 15 χρόνια σε όλους. Η τρόικα θέλει να δίνεται σε 20 χρόνια και με εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, απορρίφθηκε η λύση της αύξησης κατά 1,5 μονάδας των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αυτομάτως στερεί από τον Γιώργο Κατρούγκαλο 600 εκατομμύρια τα οποία θα πρέπει να εξοικονομήσει απ’ αλλού. «Από πού;» θα ρωτήσει κάποιος. Μα προφανώς από τις συντάξεις, είναι η απάντηση. Επίσης οι δανειστές δεν δέχονται το 20% ως ασφάλιστρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα αυξηθεί η εισφοροδιαφυγή, αλλά και η φοροδιαφυγή.