Η πρώτη αντίδραση από τους θεσμούς σχετικά με τις τετραήμερες συνομιλίες των εκπροσώπων των δανειστών με τους έλληνες αξιωματούχους ήρθε σήμερα από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τις χαρακτήρισε ''εποικοδομητικές'', ενώ έκανε λόγο και για ''πρόοδο''.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνεται «πρόοδος» σε όλα τα «σχετικά σημεία», τα οποία είναι «απαραίτητα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2016 αλλά και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις:

Η πρώτη αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε και οι αποστολές επιστρέφουν στις πρωτεύουσες έτσι ώστε να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος. 


Ζητείται «εύλογη συμφωνία σε εύλογο χρόνο» 

Έπειτα από μια εβδομάδα διερευνητικών διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε σήμερα έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες, η απολογιστική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησανχωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, ενώ όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναζητείται «μια εύλογη συμφωνία σε ένα εύλογο χρόνο». Τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στην Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως το τέλος του μήνα.

Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΓιώργος Χουλιαράκης

Με τη συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με στόχο οι επικεφαλής να επιστρέψουν στην Αθήνα σε χρόνο τέτοιοι  που θα βοηθήσει στην κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 
 

Ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο «όλες οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη εύλογης συμφωνίας». 

Υπάρχουν σημεία με πρόοδο που χρειάζονται περισσότερη δουλειά σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο.

Κατρούγκαλος: Ανοιχτά τα σημαντικά θέματα της διαπραγμάτευσης

Σε παρόμοιο μοτίβο, με ''πρόοδο'' σε σχετικά σημεία, είχε κινηθεί και η δήλωση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, στo newpost αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε χθες στο Χίλτον με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Όπως ανέφερε, σήμερα οι δύο πλευρές «εξέτασαν άρθρο-άρθρο το νομοσχέδιο» και σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία στα μικρά ζητήματα του Ασφαλιστικού. 

Ωστόσο, ο υπουργός επισήμανε ότι παραμένουν ακόμα ανοιχτά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, τα οποία συμφωνα με πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις είναι οι ενστάσεις που προβάλλουν οι δανειστές στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είναι άγνωστο εάν θα ζητήσουν περικοπές στις κύριες συντάξεις και σε ποια ποσά. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πάντως, εξέφρασε στο newpost την αισιοδοξία του ότι «θα πάει καλά η διαπραγμάτευση» και ότι «θα κλείσει κανονικά η αξιολόγηση», ενώ χαρακτήρισε ανοησίες το σημερινό δημοσίευμα της Bild και τις δηλώσεις Σόιμπλε περί Grexit.