Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό στέλνουν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να κινείται  μακριά από «ιδέες άσχετες με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητες για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο». Οι επισημάνσεις του Μαξίμου έρχονται λίγο μετά τη δήλωση του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου περί αναγκαιότητας των κέντρων κράτησης, χωρίς πάντως να απευθύνονται στο πρόσωπο του Επιτρόπου, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Όπως σημειώνουν, πρόκειται για την πάγια θέση της κυβέρνησης εναντίον της δημιουργίας οποιουδήποτε στρατιωτικού τύπου κέντρου κράτησης μεταναστών​.

«Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης» διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, απαντώντας ευθέως στη θέση που διατυπώθηκε από τον έλληνα Επίτροπο, αλλά από άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.

«Παρά το βάρος μιας μακρόχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού. ΟΙ δεσμεύσεις αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη για το Προσφυγικό» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι το blame game εντός της Ευρώπης είναι άνευ νοήματος και ότι όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το προσφυγικό.

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν χαρακτηριστικά:

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχής άσκηση της πολιτικής αυτής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. Σήμερα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας  δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.   

Η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει ότι στην φάση αυτή, η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές.  Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 

ΘΑ πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την κοινή δέσμευση της ΕΕ στο προσφυγικό. μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
  • Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.  
  • Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
  • Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι προτάσεις αυτές:

  • Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.
  • Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
  • Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.   

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη.  Μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει» τονίζει το Μαξίμου, καλώντας όλους σε «αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία».  Αυτός «είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος» λένε χαρακτηριστικά και καταλήγουν:

Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση.   

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, πέραν των hotspots, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε σε δήλωσή του ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής , ενώ χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».