Οι δανειστές έφυγαν για να επιστρέψουν κάπου στα μέσα του μήνα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους» , επισήμανε πως αμφότερες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο».

Η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στην αναγκαιότητα σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο, ξύπνησε σε πολλούς μνήμες του καλοκαιριού όταν φτάσαμε στο «παρά πέντε», όταν «ξεμείναμε από δυνάμεις και από χρήματα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το 3ο Μνημόνιο.

Πολλοί αναρωτήθηκαν αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί το ίδιο έργο, λες και οι κυβερνώντες ουδέν εδιδάχθησαν από την περιπέτεια του καλοκαιριού, παρά τις δημόσιες δηλώσεις τους. Το γεγονός ότι ο Ευ. Τσακαλώτος έθεσε ως ορόσημο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης το τέλος Φεβρουαρίου, λέει κάτι, αλλά ενδέχεται και να μην λέει τίποτα.

Αίφνης η κυβέρνηση, την ημέρα που οι δανειστές αναχωρούσαν, θυμήθηκε το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο είχε τοποθετηθεί στην κατάψυξη προκειμένου να εκταμιεύσουμε τη δόση του ενός δισ. ευρώ. Και το επαναφέρει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προς επεξεργασία και συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρώτη σκέψη είναι εφιαλτική. Το παράλληλο πρόγραμμα μπορεί να προκαλέσει τη θρυαλλίδα της ρήξης με τους δανειστές.

Ωστόσο, οι δεύτερες σκέψεις σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση οδηγεί. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι από το νομοσχέδιο θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των Χριστουγέννων, καθώς και όσες προκάλεσαν τη δριμεία διαφωνία των δανειστών και οδήγησαν στην απόφαση να μπει στο ψυγείο.

Τούτο σημαίνει ότι το παράλληλο πρόγραμμα έρχεται στη Βουλή προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων παρά τον ασφυκτικό κλοιό στον οποίο βρίσκεται. Το παράλληλο πρόγραμμα μπορεί ταυτοχρόνως να δώσει επιχειρήματα στους κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δεινή θέση. Και όλα αυτά σημαίνουν ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι κοντά…