Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα και οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών για την πορεία της διαπραγμάτευσης, δημιούργησαν πρόσθετη ανησυχία στα στελέχη της ΝΔ για το μέλλον της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στη Συγγρού θέλουν να πιστεύουν ότι είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, για ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλιώς όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλητές του, η χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει στο περασμένο καλοκαίρι.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος  της ΝΔ, λέει όχι στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει τη βουλιμία της εξουσίας, αλλά προτεραιότητά του είναι η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα. Η στρατηγική που θα ακολουθήσει στο δρόμο αυτό είναι μία: «λέμε την αλήθεια στους πολίτες».

Στη Συγγρού πάντως, θεωρούν, ότι τα σενάρια που διαρρέονται από το Μαξίμου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι τελείως αβάσιμα και για αυτό θέλουν να μπει τέλος σε κάθε τέτοια συζήτηση. Παράλληλα, τα στελέχη της ΝΔ μέσα από την κυβερνητική τακτική διαβλέπουν μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του, προκειμένου η συζήτηση να μεταφερθεί εκεί και να φύγει από τα μεγάλα προβλήματα.

Ασφαλιστικό, φορολογικό αγροτών, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό κενό είναι σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια περίοδο που οι κοινωνικές αντιδράσεις έχουν φτάσει κυριολεκτικά μέχρι την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου. «Με το να καλλιεργείται από τα κυβερνητικά στελέχη μια εικόνα σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και δήθεν υπονόμευσής της από κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού, είναι σαφές ότι προετοιμάζεται το έδαφος για πιθανές κινήσεις», έλεγε στο newpost.gr συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Όπως διευκρίνιζε ο ίδιος, «εμείς στο επόμενο διάστημα θα αναδεικνύουμε προληπτικά όλες αυτές τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης, στρέφοντας ξανά τη δημοσιότητα στα πραγματικά προβλήματα της χώρας». Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ, σημείωνε, ούτε μπορεί ούτε θέλει να προκαλέσει εκλογές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που βάζει την ατζέντα. «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση», τόνιζε το στέλεχος της ΝΔ.