της Άρτεμις Παραδείσου

Πάνω από το τηλέφωνό της περιμένει η ...κυβέρνηση αναμένοντας τα νέα του κουαρτέτου. Πότε, ειδικότερα, θα αποφασίσει να επιστρέψει για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
 
Επί του παρόντος οι θεσμοί έχουν επιλέξει, ως τακτική, το μαρτύριο της σταγόνας: είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν δώσει ακόμη αναλυτική απάντηση στην πρόταση Κατρούγκαλου. Η καθυστέρηση είναι πολλαπλά ωφέλιμη άλλωστε για τους εταίρους μας: η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από το καθοδικό σπιράλ όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, επιπροσθέτως δεν ξεκινά η συζήτηση για το χρέος με ό,τι θετικό συνεπάγεται η είδηση αυτή στην ψυχολογία της οικονομίας. Και, κοντά σε όλα αυτά, η ρευστότητα θα στερεύει όσο θα προσεγγίζουμε το Μάιο.
 
Με φανερή την αγωνία, λοιπόν, η Αθήνα αναμένει την έγκαιρη επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών –όχι νωρίτερα από το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, αλλά πόσο αργότερα ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει.
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαπίστωσε συμφωνία στη «βασική αρχιτεκτονική» στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, όμως το Newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι κάποιοι από τους δανειστές είπαν και καλά λόγια για τον Γ. Κατρούγκαλο! «Έχει γίνει σοβαρή δουλειά, η πρότασή σας έχει αρχή, μέση και τέλος» και άλλα τέτοια... Όλοι οι δανειστές; Όχι, αφού η Ντέλια Βελκουλέσκου προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της. (Αντιθέτως, λιγότερο σκληροί εμφανίζονται οι ευρωπαίοι, λόγω, προφανώς, της ανησυχίας που τους έχει καταλάβει για τις επιπτώσεις των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών).
 
Με το ΔΝΤ τα πράγματα είναι διαφορετικά: ούτε προσφυγικό αντιμετωπίζουν στην Ουάσινγκτον, ούτε και έχουν διάθεση οι ΗΠΑ να συμβάλουν στην αντιμετώπισή του. Στην ελληνική κυβέρνηση περιμένουν τον Π. Τόμσεν και τους υφιστάμενούς του να είναι σε «σκληρή γραμμή», και κυρίως αναμένουν την επίθεση του κλιμακίου του ΔΝΤ όχι τόσο στο Ασφαλιστικό, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά στο δημοσιονομικό.
 
Ακόμη όμως και σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η κυβέρνηση -σημειώνουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα- μπορούν και πετυχαίνουν μικρές νίκες:   μια τέτοια είναι η προώθηση του παράλληλου προγράμματος που μπορεί, όπως υπολογίζουν, να δώσει ανάσες στους πιο ευάλωτους πολίτες. Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε, έτσι, γνωστό, ότι μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, θα προχωρήσουν για νομοθέτηση τις επόμενες ημέρες οι διατάξεις του Υπουργείου Υγείας που είχαν προσωρινά «παγώσει».