current views are: 6

6 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση18:20

Bαλίτσες για Ευρώπη ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Στόχος η αποκατάσταση των σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας με τους ηγέτες της Ευρώπης και τους επικεφαλής των αδελφών κομμάτων.

Δημοσίευση 18:20’

Στόχος η αποκατάσταση των σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας με τους ηγέτες της Ευρώπης και τους επικεφαλής των αδελφών κομμάτων.

Την αποκατάσταση των σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας με τους ηγέτες της Ευρώπης και τους επικεφαλΉς των αδελφών κομμάτων της ΝΔ θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο στόχος είναι προφανής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα του ασκηθούν πιέσεις από τους Ευρωπαίους και επιθυμεί να καταστήσει σαφές στους ξένους συνομιλητές για την μεταρρυθμιστική πορεία που επιθυμεί να ακολουθήσει η χώρα , αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ”υποκύψει” σε πιέσεις παρόμοιες με αυτές του παρελθόντος. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζει βαλίτσες για αρκετά ταξίδια στην γηραιά Ήπειρο.

Πρώτος σταθμός είναι στις  16-18 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που προηγείται πάντα αυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τον Μάρτιν Σούλτς όπου θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απεικονίσει τόσο την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τις θέσεις της ΝΔ επί των ζητημάτων τόσο του ασφαλιστικού όσο και του επερχόμενου φορολογικού νομοσχεδίου .Το γραφείο του προέδρου της ΝΔ βρίσκεται σε συνεννόηση με τα αντίστοιχα γραφεία του Μαριάνο Ραχόι του Νικολά Σαρκοζί του Έντα Κένι και κυρίως της Άνγκελα Μέρκελ σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν συναντήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός στέκεται η Ντόρα Μπακογιάννη που εκλέχθηκε πρόσφατα στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ.

Εκ των σημαντικότερων συναντήσεων –αν αυτή κανονιστεί – θα είναι προφανώς με την Γερμανίδα καγκελάριο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην θέση της «άρσης των ασφυκτικών πιέσεων» από την πλευρά των δανειστών . Οι άξονες που θα κινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ σε αυτές τις επαφές είναι δύο . Ο πρώτος είναι η οικονομία και η πάγια θέση του κόμματος αλλά και του ίδιου για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εντός ευρώ μέσω μεταρρυθμίσεων και όχι μέσω μιας σκληρής φορολογικής πολιτικής που επιθυμούν οι εταίροι .Σε αυτόν τον άξονα υπάρχει θα τεθεί στο τραπέζι και η επίσης πάγεια θέση του προέδρου της ΝΔ για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αλλά και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο δεύτερος άξονας είναι το προσφυγικό ζήτημα που η ΝΔ έχει ψηλά στην ατζέντα της και για το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει στο εσωτερικό ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινή συνισταμένη όλων των κομμάτων. Στην Ευρώπη ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξηγήσει το αυτονόητο , ότι το πρόβλημα των προσφύγων δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και πως οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα.

Στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτήν την προσπάθεια εκτός από την Ντόρα Μπακογιάννη θα βρίσκεται και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος που από την θητεία του στο ΥΠΕΞ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους .Σημαντικό ρόλο στις επαφές του προέδρου της ΝΔ θα διαδραματίσει και ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κώστας Κυρανάκης αλλά και ο Βασίλης Κικίλιας.
 


σχετικα αρθρα