Το πιο σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν οι θεσμοί που απέρριψαν το σύνολο των ελληνικών προτάσεων σε φορολογικό και ασφαλιστικό και είπαν πως συζητούν μόνο τις δικές τους προτάσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκέστηκε στο να εκφράσει την ελπίδα να επιστρέψουν εντός χρονοδιαγράμματος καθώς η χώρα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε ασφυξία. Ωστόσο γνωρίζει πως εάν η Ελλάδα δεν πει ναι σε όλα δεν θα δούμε τους θεσμούς να περιφέρονται στο Χίλτον. 

Για το Μαξίμου όμως το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Η αξιολόγηση είναι στον αέρα και σχεδόν όλη η κοινωνία είναι απέναντι στη Κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά φυγή προς τα μπρος και βάζει και ξαναβάζει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Άνγκελα Μέρκελ το θέμα της πολιτική λύσης. Όμως η γερμανίδα καγκελάριος  υπό την πίεση του Βόλφανγκ Σόιμπλε, δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει ανάσες στον Αλέξη Τσίπρα, όπως δεν τις έδωσε και στον Αντώνη Σαμαρά όταν τις ζήτησε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ο τότε Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το χαρτί των εκλογών κάτι που δεν προκάλεσε καμία ανησυχία στο Βερολίνο, το οποίο φαίνεται πως είχε ήδη καταλήξει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Παρόλα αυτά και τις δυσκολίες ο Πρωθυπουργός έχει την πλήρη στήριξη της Κοινοβουλευτικής του ομάδας απέναντί  σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, καθώς όπως λένε στο newpost όλοι γνώριζαν πως μέχρι το Πάσχα η χώρα  θα βρίσκεται σε συμπληγάδες καθώς το πρόγραμμα είναι μπροστοβαρές και τα σκληρά μέτρα πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν μέχρι την άνοιξη από εκεί και πέρα οι ίδιες πηγές εξέφραζαν στο newpost την ελπίδα ότι η χώρα θα αρχίσει να ανασαίνει. 

Αν και η στάση των δανειστών, δηλαδή της Γερμανίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το λόγο αυτό ψύχραιμες φωνές στο Υπουργικό συνιστούν υπομονή και σκληρή δουλεία. Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν του τις κοινωνικές αντιδράσεις και αν και παραμένει πιστός στις μεταρρυθμίσεις επαναφέρει στο προσκήνιο το παράλληλο πρόγραμμα για να ανακουφιστούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επειδή είναι πολύ νωπή η προηγούμενη εμπειρία με τις έντονες αντιδράσεις Κοστέλο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αυτή τη φορά η Θεανώ Φωτίου και οι Θεσμοί δούλεψαν μαζί σημαντικά κομμάτια αυτού του προγράμματος ώστε να περάσει από τη βουλή και να μην θεωρηθεί μονομερής ενέργεια.

Ωστόσο ακόμα και να εφαρμοστεί το παράλληλο πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μέτρα που έρχονται πλέον δεν μπορούν να τα σηκώσουν οι πολίτες. Μετά από 6 χρόνια λιτότητας δεν υπάρχει ούτε φοροδοτική ικανότητα ούτε υπομονή, και όσο και αν γνωρίζει πολύ καλά πως η χώρα δεν αντέχει εκλογές δεν τις αποκλείει, άλλωστε δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου αλλά και οι ερωτήσεις των θεσμών για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Οι Υπουργοί και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν παρόν και στο πλευρό του Πρωθυπουργού. Όπως ξεκαθαρίζουν στο newpost δεν θα είναι αυτοί που θα ρίξουν την Κυβέρνηση και σημειώνουν πως τα νομοσχέδια θα ψηφιστούν. Πάντως εκφράζουν στο newpost τον προβληματισμό τους για τη στάση της αντιπολίτευσης που αν και ψήφισε το μνημόνιο έχει εξαπολύσει επίθεση κατά της Κυβέρνησης που καλείται να εφαρμόσει όσα ψήφισαν μαζί το καλοκαίρι. Φυσικά ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επικρίνουν και τα ΜΜΕ για τον τρόπο που παρουσιάζουν τη διαπραγμάτευση, ενώ ειδικά για το φορολογικό  εκτιμούν στο newpost ότι δεν θα έχει αυτά τα στοιχεία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν και στο θέμα των αγροτών και σημείωναν πως το 85% δήλωναν μέχρι πέρσι 5000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και αυτό είναι μια στρέβλωση που πρέπει να διορθωθεί. Ωστόσο επανέλαβαν πως η πλειοψηφία των αγροτών θα ευνοηθεί από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ακόμα και να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που ζητούν οι δανειστές οικονομολόγοι υποστηρίζουν στο newpost πως στην εφαρμογή τους δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα , εάν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί στο δρόμο για την έξοδο από το ευρώ.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν όλα αυτά αλλά και μια ακόμα σημαντική παράμετρος, το προσφυγικό. Η Γερμανία προσπαθεί να χρεώσει την οικονομική και την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα σαν να είναι δικό μας πρόβλημα, μάλιστα τώρα επιθυμεί τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης γα να τους εγκλωβίσει όλους στην χώρα μας . Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατάλαβε πολύ νωρίς τη στρατηγική της Γερμανίας και φρόντισε να βροντοφωνάξει πως το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Φαίνεται ότι κέρδισε αρκετά ωστόσο μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Μέχρι τότε οι θεσμοί θα έρχονται με μαστίγιο και καρότο και θα τινάζουν τη διαπραγμάτευση στον αέρα επιμένοντας σε σκληρά και αδιέξοδα μέτρα. Μέσα σε αυτό το κλίμα και τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσιπρας όσο και να αντιλαμβάνεται πως η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πολιτική αβεβαιότητα κρατά πάντα ως δεύτερη σκέψη την προσφυγή στις κάλπες.