Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Στη Ν.Δ. κανείς δεν διατηρεί ψευδαισθήσεις ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά για να μπει σε τροχιά εξουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την πίεση που ασκείται από πολλές πλευρές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το χρόνο του να αναδιοργανώσει τη Ν.Δ. και να την κάνει ξανά ελκυστική στα μάτια της κοινής γνώμης, αλλά το κυριότερο να έχει να προτείνει κάτι χειροπιαστό και συγκεκριμένο. Για τον ίδιο η αρχηγία της Ν.Δ. είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει, ενώ την ίδια στιγμή ουδείς έχει διάθεση να τον αμφισβητήσει. Και πως θα γινόταν αυτό μόλις ένα μήνα μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ.

Στην παρούσα φάση, οι διάφοροι (πρώην και νυν) «πρωτοκλασάτοι» περισσότερο αναζητούν μια θέση στη νέα φωτογραφία της Ν.Δ., παρά ενδιαφέρονται να αμφισβητήσουν τον αρχηγό τους.

Μπορεί να υπάρχει δυσφορία για τη συγκρότηση των νέων οργάνων, αλλά αυτή καταγράφεται στο παρασκήνιο και σε χαλαρό τέμπο. Ο παραγκωνισμός διαφόρων, η υποβάθμιση άλλων, η εξαφάνιση ορισμένων και οι πικρίες διαφόρων «παλαιο-νεοδημοκρατών»,  δεν θεωρούνται στοιχεία ικανά να αναδιατάξουν το εσωκομματικό σκηνικό. Ειδικά από τη στιγμή που τόσο οι καραμανλικοί όσο και η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά δεν θέλουν αναταραχή στη Ν.Δ.

Δοκιμασίες θα υπάρξουν στο μέλλον και μάλιστα στο άμεσο. Εξάλλου ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να στρίψει τη Ν.Δ. προς το εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο κέντρο και αυτή η επιλογή, στρατηγικής σημασίας για τον ίδιο, ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει σαφώς, ίσως σαφέστερα από ποτέ, την κατεύθυνση προς την οποία σκοπεύει να κινηθεί. Οσοι συνομιλούν μαζί του διαπιστώνουν την αποφασιστικότητά του «να αλλάξει τα πράγματα» και να προχωρήσει σε μια νέα μορφή κομματικού μηχανισμού αλλά διαμορφώνουν την εντύπωση ότι θέλγεται εξίσου από δυο διαφορετικά μοντέλα.

• Ενα μοντέλο «ανοιχτού» και αποκεντρωμένου κεντροδεξιού με έμφαση στο κεντρώο, κόμματος, ευρύτατου πολιτικού φάσματος, με ισχυρή βάση εθελοντισμού και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην πολιτική διαδικασία.

• Μια ανανεωμένη και σύγχρονη μορφή κεντροδεξιάς δυτικού τύπου με σαφή και συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά και με τρόπο λειτουργίας που θα θυμίζει ολίγον από εταιρεία.