current views are: 7

7 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση19:06

Πονοκέφαλος για τον Μητσοτάκη η διεύρυνση της ΝΔ

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση για το «άνοιγμα» του κόμματος στο κέντρο ή ακόμα και στις παρυφές της κεντροαριστεράς μέσω ενός καλέσματος για συστράτευση στην προοπτική της διατήρησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Δημοσίευση 19:06’

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση για το «άνοιγμα» του κόμματος στο κέντρο ή ακόμα και στις παρυφές της κεντροαριστεράς μέσω ενός καλέσματος για συστράτευση στην προοπτική της διατήρησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συζήτηση για το «άνοιγμα» του κόμματος στο κέντρο ή ακόμα και στις παρυφές της κεντροαριστεράς μέσω ενός καλέσματος για συστράτευση στην προοπτική της διατήρησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι δηλώσεις στελεχών που ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ότι ην ομαλή πορεία της χώρας περνά μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να συνταχθούν σε μια τέτοια προσπάθεια έχουν ενοχλήσει πολλούς στο εσωτερικό της ΝΔ. Κάποιοι εκτιμούν ότι αν στη ΝΔ παρεισφρήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του κόμματος.

Επιπλέον προχωρούν και ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας ότι είναι δύσκολη η «πολιτική συμβίωση» με στελέχη που προέρχονται από το αιώνια αντίπαλο κόμμα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και στελέχη που θα ήθελαν το άνοιγμα να πραγματοποιηθεί έτσι ώστε η ΝΔ να ενισχύσει τον ρόλο του μοναδικού εγγυητή της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της πιο αξιόπιστης δύναμης στην Ευρώπη.

Κύροι εκφραστές της άρνησης της διεύρυνσης του κόμματος είναι οι λεγόμενοι «δεξιοί» της ΝΔ και οι λεγόμενοι «λαϊκοί δεξιοί» που για όσους θυμούνται ήταν αντίθετοι και παλαιότερα στην συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ .Άλλωστε αυτοί ανήκουν και στην ομάδα των πλέον φανατικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ όλη την προηγούμενη δεκαετία.

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινούνται στελέχη της «μητσοτακικής», «καραμανλικής» αλλά και «σαμαρικής» τάσης στο εσωτερικό της ΝΔ που εκτιμούν ότι όσα στελέχη που ανήκουν στο κέντρο επιθυμούν θα μπορούσαν να προσφέρουν «συνεργασία» στη ΝΔ.

Πονοκέφαλος για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί και η χρονική στιγμή που αυτό το «άνοιγμα» θα γίνει πράξη με τους βουλευτές του κόμματος να διχάζονται. Μια μερίδα βουλευτών αναφέρει ότι το «άνοιγμα» αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ώστε η Νέα Δημοκρατία να προλάβει οποιεσδήποτε εξελίξεις τόσο από την κυβέρνηση (να είναι δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο ενισχυμένη σε περίπτωση εκλογών) όσο και στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Μια άλλη μερίδα βουλευτών υποστηρίζει ότι ακόμη δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα τέτοιο βήμα και θα πρέπει να εξαντληθεί ο διάλογος με τα στελέχη αυτά αλλά και τον ρόλο που θα έχουν στο κόμμα.

Καλά πληροφορημένες πηγές του newpost αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση μέχρι να ολοκληρωθεί το συνέδριο του κόμματος στις 15-17 Απριλίου οπότε και το θέμα θα τεθεί στην κρίση των συνέδρων. Πάντως έως τότε κανείς δεν αποκλείει συναντήσεις στελεχών της ΝΔ με πολιτικούς που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς έτσι ώστε να υπάρξει μια ακτινογράφηση προθέσεων .Οι συζητήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από καμία πλευρά ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι στην παρούσα χρονική στιγμή προέχει η οργάνωση της ΝΔ πριν την διεύρυνσή της. Άλλωστε το «μότο» του κ Μητσοτάκη σε τέτοια θέματα είναι γνωστό «όχι βιαστικές κινήσεις , όχι κινήσεις χωρίς νομιμοποίηση από την βάση του κόμματος».


σχετικα αρθρα