Η προσφυγική κρίση και το Brexit βρίσκονται στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης, κεκλεισμένων των θυρών, που έχουν στο Στρασβούργο σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Θα ακολουθήσει δείπνο σε εστιατόριο της πρωτεύουσας της Αλσατίας, με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

"Αποφασισμένοι να υπαρασπισθούν τη ζώνη Σένγκεν", όπως δήλωσε διπλωματική πηγή την Παρασκευή, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν λύσεις για τα θέματα της σύστασης των "hot spots", των κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, της επαναπροώθησης των ατόμων που δεν δικαιούνται ασύλου, των ελέγχων στα ελληνο-τουρκικά σύνορα και της κατανομής των προσφύγων.

Για το ζήτημα του βρετανικού δημοσψηφίσματος, Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν. "Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ολάντ και τη Μέρκελ", έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω παραχωρήσεων προς τη Βρετανία, καθώς και της αποδοχής νέων αιτημάτων μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.