current views are: 3

8 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση05:07

Η κυβέρνηση πιστεύει σε εκτόνωση! Ο Τσίπρας προχωράει αταλάντευτα

Πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, απέκρουσε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Δημοσίευση 05:07’

Πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, απέκρουσε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. 

Πλειάδα κυβερνητικών στελεχών, απέκρουσε μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Ούτε ατραπό φυγής αναζητούμε ούτε ηρωική διέξοδο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προσθέτοντας (στον Αθήνα 9.84) ότι η κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, τη νωπή λαϊκή εντολή και μια πολιτική που κινείται εντός αυτής.

«Όσοι ονειρεύονται εκλογές και υπονοούν αποστασίες, αν και είναι χειμώνας, βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (στο Έθνος).

Από την άλλη, οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους. Τα μπλόκα παραμένουν, η εθνική οδός και τα τελωνεία κλείνουν, ενώ την Παρασκευή σχεδιάζουν κάθοδο στην Αθήνα και παραμονή στην πρωτεύουσα για δύο μέρες, με παράλληλους αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων. Συνοδοιπόροι τους στη σκληρή στάση και οι άλλες κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται και απεργούν.

Με δεδομένο ότι υπάρχει και η διαδικασία αξιολόγησης από την πλευρά των εταίρων, το λογικό θα ήταν να υπάρξει κάποια «βαλβίδα» εκτόνωσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται, προσώρας τουλάχιστον, πιθανό. Ο διάλογος φαντάζει δύσκολος, ενώ και το ενδεχόμενο να «θυσιαστεί» ο Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρείται απίθανο, καθώς- όπως τονίζεται αρμοδίως, η πολιτική που εφαρμόζει είναι κυβερνητική και όχι προσωπική.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό αποτελούν για την κυβέρνηση μονόδρομο. Προσθέτουν δε ότι είναι ειλημμένη απόφαση να φορολογηθούν οι έχοντες και κατέχοντες (στους οποίους τοποθετούν όσους κερδίζουν πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο) προς όφελος των κοινωνικά αδύναμων. Υπερθεματίζουν δηλαδή, υπέρ της λογικής να υπάρξει, από την κυβέρνηση, μια ταξική επιλογή.

Αν και το κλίμα είναι εκρηκτικό, κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι το κλίμα θα εκτονωθεί, οι δυσκολίες θα παρακαμφθούν και η αξιολόγηση από τους δανειστές θα κλείσει μέσα στον μήνα. Η αισιοδοξία εδράζεται στην εκτίμηση ότι οι διαφωνίες εκδηλώνονται από κάποιες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων όλων των κοινωνικών ομάδων, που δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με την κοινωνία. Και ότι αυτό το κοινωνικό «μωσαϊκό» δύσκολα να παραμείνει συμπαγές.

Ταυτοχρόνως εκτιμούν ότι οι εταίροι δεν θα επιμείνουν σε ανεδαφικές και σκληρές απαιτήσεις, καθώς λόγω της κρίσης του προσφυγικού δεν μπορούν να ρισκάρουν το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Το αν θα δικαιωθούν ή όχι αυτές οι κυβερνητικές εκτιμήσεις, κοντός ψαλμός αλληλούια…


σχετικα αρθρα