Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Την πραγματική βούληση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και την, με υποχωρήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, συμφωνία με το κουαρτέτο των δανειστών ή, αντιθέτως, να προσχωρήσει στις εισηγήσεις που δέχεται για... ρήξη με τους εταίρους και εγκατάλειψη του Μαξίμου προσπαθούν να μετρήσουν στο επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς τα τρακτέρ παραμένουν στις κεντρικές αρτηρίες της χώρας και προετοιμάζουν, την Παρασκευή, την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει επίσημος δίαυλος με το κουαρτέτο ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι τόσο η ηγετική ομάδα (Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης) και ο Χρ. Σταϊκούρας όσο και ο εντεταλμένος για να παρακολουθεί το τρίτο πρόγραμμα Στ. Πέτσας (πρ. Στέλεχος του ΓΛΚ που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις) έχουν σαφή εικόνα.

Τόσο για τις δυσκολίες και τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης όσο και για την αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι «θεσμοί» ότι ο κ. Τσίπρας έχει τη βούληση να κλείσει τον κύκλο των επώδυνων μέτρων και να αξιοποιήσει, στη συνέχεια, την πιθανή ανοδική φορά της οικονομίας προκειμένου να «ρεφάρει» πολιτικά.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση πλησιάζει τα όρια θραύσης καθώς το επιχείρημα περί πολιτικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικό. Για το γαλάζιο επιτελείο, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες τόσο για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης (σ.σ. αν δηλαδή ο κ. Τσίπρας θα αποδεχθεί μειώσεις στις επικουρικές ή και τις κύριες συντάξεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία) όσο και για τα κοινωνικά μέτωπα καθώς η ενδεχόμενη κάθοδος των τρακτέρ θα είναι ένα πολύ ισχυρό τέστ για την αριστερή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει αποθαρρύνει τους βουλευτές του κόμματος να πάνε στα μπλόκα και να ανέβουν πάνω στα τρακτέρ, ωστόσο είναι σαφές ότι πέραν μίας σύστασης να μην μετατραπούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε αιτία ταλαιπωρίας των υπόλοιπων τάξεων δεν μπορεί να προχωρήσει. Μάλιστα, γι αυτή του τη στάση – σε συνδυασμό με το προσφυγικό, μεταναστευτικό - δέχεται ήδη βολές κάτω από το τραπέζι από γαλάζιους υποστηρικτές του σκληρού ροκ.

Το κύριο ερώτημα για τους γαλάζιους, ωστόσο, είναι με ποιό τρόπο θα αντιδράσει η κυβέρνηση, στο ενδεχόμενο καθόδου των αγροτών. Θα τους επιτρέψει να φτάσουν και να παραλύσουν το κέντρο της πόλης;

Θα επιχειρήσει φραγμό σε κάποιο σημείο; Κι αν ναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει; (σ.σ. οι πάντες θυμούνται την κίνηση – ματ της κυβέρνησης Σημίτη να ξεφουσκώσει τα λάστιχα των τρακτέρ). Ή, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, θα αξιοποιήσει αυτή την εξέλιξη προκειμένου να φέρει στη Βουλή ένα άλλο σχέδιο που δεν θα οδηγεί σε αύξηση εισφορών αλλά σε... μείωση συντάξεων;

Στη Συγγρού παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, συλλέγουν πληροφορίες και ετοιμάζονται δια παν ενδεχόμενο. Ομολογουμένως το σενάριο μίας άμεσης προσφυγής στις κάλπες δεν είναι το ιδεατό για τη νέα ηγεσία.

«Δεν τις θέλουμε τις εκλογές, δεν τις φοβόμαστε κιόλας» λένε συνεργάτες του και προσθέτουν «ούτως ή άλλως, ακόμη και έτσι θα είμαστε πολύ καλύτερη κυβέρνηση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ».