Φουντώνουν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφού σε περίπτωση που δεν περάσει το πακέτο μέτρων από τους «αγανακτισμένους» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται πολύ σοβαρά να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Τις ανησυχίες και τις «παραπέρα» σκέψεις του πρωθυπουργού εντείνουν οι αντιδράσεις μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την επιστολή των «16», καθώς και οι αντιδράσεις των υπουργών -όπως του Κ. Σκανδαλίδη- σε περίπτωση «διακριτικής» εποπτείας τους από επιτρόπους της τρόικας, ενώ την ίδια ώρα οι αντιδράσεις των πολιτών κατά κυβερνητικών στελεχών είναι καθημερινό φαινόμενο.

Στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για τη Δευτέρα, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους της τρόικας να ληφθούν για τον περιορισμό του ελλείμματος του 2011.

Οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, όπως και τα έκτακτα μέτρα, θα οριστικοποιούν σε τακτική συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου περί τα μέσα της εβδομάδας και αφού νωρίτερα συνεδριάσουν και τα κοινοβουλευτικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος για να συζητηθούν στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θα κατατεθούν στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» της Κυριακής, σε περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου δεν πετύχει την έγκριση της ΚΟ του κόμματός του, παρά το γεγονός ότι δεν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές, βλέπει την 24η Ιουλίου, ημερομηνία επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ως την κατάλληλη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες.