Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των αντιδράσεων από ακροδεξιά στοιχεία, με αφορμή τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΣωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM». 

Ανέφερε, ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια εκμετάλλευσης που γίνεται από τη Χρυσή Αυγή, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία του κέντρου, στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη «δαμόκλειο σπάθη» των ευρωπαϊκών οργάνων διακόπηκαν προσωρινά οι εργασίες για να συναντηθούν οι δήμαρχοι με τον αρμόδιο υπουργό και να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος.

«Δεν θα χαρίσουμε τις κινητοποιήσεις κατοίκων στο φασισμό και στη μείωση της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και θα απομονωθούν τα ακροδεξιά στοιχεία» διεμήνυσε ο κ. Φάμελλος, μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώην στρατόπεδο, στα Διαβατά, όπου είχαν επαφές με κατοίκους και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Ο κ. Φάμελλος, έκανε γνωστό ότι η επιλογή του πρώην στρατοπέδου δεν έγινε αιφνιδιαστικά, αλλά -όπως είπε- πολύ νωρίς η πολιτεία και η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, είχαν επιθεωρήσει τους χώρους και τους είχαν συγκρίνει και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη, στο πλαίσιο της ΕΕ, να δημιουργήσει το «Προαναχωρησιακό Κέντρο Προσφύγων», όπως το χαρακτήρισε.

Τέλος επισήμανε, ότι εκεί θα φιλοξενηθούν οικογένειες, οι οποίες ύστερα από τρεις μέρες διαμονής θα αναχωρούν για ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν σχέση με την εγκληματικότητα. «Αντιθέτως όσοι παράτυπα έχουν περάσει στη χώρας μας είτε με τη βούλησή τους είτε όχι θα επιστρέφουν. Δεν μιλάμε γι' αυτούς τους ανθρώπους, μιλάμε για τους προστατευόμενους από διεθνείς συνθήκες οικογένειες που θα φύγουν προς την Ευρώπη» κατέληξε ο κ. Φάμελλος.