Τη βεβαιότητα ότι τα hotspots στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα είναι έτοιμα στις 15 Φεβρουαρίου εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και θα γίνει πράξη, ενώ έκανε λόγο για «ακροδεξιά στοιχεία που έχουν συμφέρον να εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες» στην Κω.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι το υπουργείο δεν ενεπλάκη στη διαδικασία επιλογής των περιοχών όπου θα γίνουν τα hotspots, όμως ανέλαβε την τελευταία στιγμή, να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

«Η υπόσχεση που έχει δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέχρι 15 του μηνός. Αυτό θα γίνει πράξη» τόνισε, ενώ όπως δήλωσε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, είναι ήδη έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα Καταγραφής σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο.

Αναφερόμενος στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε ανοιχτός σε διάλογο με τους δημάρχους ώστε όπως είπε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Όπως διευκρίνισε δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις, αλλά για μεταφερόμενες.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προέκυψαν στην Κω ο κ. Καμμένος επεσήμανε ότι την περιοχή που ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε ιδιώτες υπέδειξε ο δήμαρχος του νησιού, ωστόσο όπως είπε, υπαναχώρησε από την πρότασή του. 

Παράλληλα ο κ. Καμμένος απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιά στοιχεία και σε 50-80 άτομα που έχουν συμφέρον να βρίσκουν τους πρόσφυγες να περιφέρονται στο νησί για να τους εκμεταλλεύονται. Δεν θα αφήσουμε να υπάρχει αυτή η τραγική εικόνα για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το μαύρο χρήμα πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις κάποιων αλλά η χώρα πρέπει να φανεί συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς όφελός της», τόνισε.

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου, έρχονται σε συνέχεια των όσων είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας στην εκπομπή «Ακραίως» στον ΣΚΑΪ, με τον Τάκη Χατζή, όπου είχε κάνει λόγο για «ακροδεξιούς» που «βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια στην Κω».

Όπως είπε ο υπουργός, στην Κω έχει επιλεγεί το ημιενεργό στρατόπεδο «Λάζαρη» όπου οι υποδομές έχουν ετοιμαστεί κατά 30%. Η αστυνομία θα προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα καταγράφονται και θα φιλοξενούνται -όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση στα κέντρα καταγραφής θα φιλοξενούνται για 24 ώρες πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων -εγκύων, ασθενών παιδιών -και στα κέντρα μετεγκατάστασης για 72 ώρες, ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο μπήκαν και έφυγαν από τη χώρα 960.000 πρόσφυγες-μετανάστες και διευκρίνισε ότι το κόστος για την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.