current views are: 8

8 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:10

Τσακαλώτος: Καήκαμε αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί τον Ιούνιο

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας με της Θεσμούς που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνακόλουθη έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοσίευση 14:10’

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας με της Θεσμούς που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνακόλουθη έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας με της Θεσμούς που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνακόλουθη έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε επί της ουσίας τους φόβους της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο με Ιούνιο», με αφορμή τις πληρφορίες που θέλουν τη διαπραγμάτευση να φτάνει έως το καλοκαίρι.

Παράλληλα, αναγνώρισε πως υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα που αφορούν το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, την απόδοση των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης αλλά κα τον τρόπο που θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός των Οικονομικών, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που κυρώνει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, εξήγησε πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στη χώρα μας κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Στη συνέχεια όπως είπε, θα ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για ζητήματα που υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και αρκετά που εμφανίζονται αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως είπε, είναι σημαντικό το γεγονός πως οι δανειστές δέχονται την αρχιτεκτονική που προτείνει η ελληνική πλευρά τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Φορολογικό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει κάποιες διευκολύνσεις στους ενδιάμεσους στόχους.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχον ανοιχτά ζητήματα σε μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, σε κάποια που έχει λάβει αλλά δεν έχει εφαρμόσει αλλά και μια σειρά από εκείνα που αναμένεται να πάρει. Πάντως δήλωσε πιο αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων, μετά τον πρώτο αναγνωριστικό όπως τον χαρακτήρισε κύκλο επαφών με τους θεσμούς, απ,ότι πριν.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Μπακογιάννη, τόνισε πως οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι αντικείμενο της αξιολόγησης, σημείωσε όμως ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος μετά από πόρισμα που θα συντάξει αρμόδια ερευνητική επιτροπή.


σχετικα αρθρα