Μεγάλη προσοχή δίνουν τα αγγλόφωνα ιρανικά δίκτυα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, τονίζοντας πως αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις και ανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας.

Με τίτλο «Ιράν-Ελλάδα: Αναμένεται να ενισχυθεί το εμπόριο», το δίκτυο Fars News μεταφέρει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ιράν, Εσάκ Γιαχανγίρι, και του Έλληνα πρωθυπουργού για την διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενέργειας.

Όπως είπε ο Ιρανός αντιπρόεδρος οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους σε θέματα επιστήμης, τουρισμού και πολιτισμούς, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών που θα τεθεί σε εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος της διεύρυνσης αυτής.

Σε δεύτερο δημοσίευμά της, η ιστοσελίδα αναφέρεται στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων, με την υπογραφή των τριών μνημονίων συνεργασίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση της βίζας για τους διπλωμάτες των δύο χωρών και τον οδικό χάρτη για την διεύρυνση τους διμερούς συνεργασίας.

Το Fars News αναφέρει, μάλιστα, τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον οποίο μίλησε για την «ενίσχυση των διμερών σχέσεων» και πρόσθεσε πως «δεν θα έπρεπε να χάσουμε την ευκαιρία για συνεργασία στα πεδία ενδιαφέροντος».

Η ιρανική ιστοσελίδα Iran-daily από την άλλη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ενδιαφέρον που έδειξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην επανέναρξη των διμερών σχέσεων μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Πρώτη είδηση, όμως, αποτελεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη και στο οικονομικό δίκτυο Financial Tribune, το οποίο σε δημοσίευμά του μεταφέρει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον οποίο «το Ιράν και η Ελλάδα ιστορικά έχουν ισχυρούς δεσμούς και ο πολιτισμός των δύο χωρών, μαζί με την Αίγυπτο, βρίσκονται ανάμεσα στους πιο πλούσιους. Τώρα, υπό αυτές τις συνθήκες, οι δεσμοί ανάμεσα σε Ιράν και Ελλάδα χρειάζεται να ενισχυθούν περισσότερο από ποτέ».

Το πρακτορείο Presstv αναφέρει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε Αθήνα και Τεχεράνη έπειτα από την υπογραφή των συμφωνιών, προσθέτοντας πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό δίκτυο εστιάζει στις δηλώσεις του σχετικά με τους Έλληνες επιχειρηματίες που συνομιλούν με Ιρανούς, ενώ μεταφέρει και όσα είπε για τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.