Απουσία σχεδίου και «αναποφασιστικότητα» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καταλογίζει στην κυβέρνηση το Ποτάμι και την κατηγορεί ότι προκαλεί συγκρούσεις και διχασμό στις τοπικές κοινωνίες.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους δημάρχους που έχουν αναλάβει ασήκωτες ευθύνες σε ένα παγκόσμιο πλέον θέμα. Η βία δεν λύνει τα προβλήματα», επισημαίνει σε ανακοίνωση στον απόηχο των επεισοδίων στην Κω αλλά και τις διαμαρτυρίες σε άλλες περιοχές με αφορμή τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να εξετάσει τις 10 προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

-Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε μέσα από το διάλογο να ξεπεραστούν προβλήματα.

- Ορισμός Εθνικού Συντονιστή υπαγόμενου απευθείας στον πρωθυπουργό που θα έχει υπό την ευθύνη του όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση του ζητήματος.

- Ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη διάσωση των προσφύγων. Εν ανάγκη εμπλοκή των ναυτικών δυνάμεων της χώρας ως αποτρεπτικού παράγοντα. Άμεση ενίσχυση του Λιμενικού με επιπλέον πλωτά μέσα από την ΕΕ.

- Κατασκευή παράλληλα με τα hot spots στα νησιά και πλωτών hot spots, με δέσμευση της κυβέρνησης προς τις τοπικές αρχές για τη δυναμικότητα του κάθε hot spot και τον σύντομο χρόνο παραμονής των προσφύγων. Καταγραφή των προσφύγων από τα ελληνικά hot spots εντός 48 ωρών.

- Άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων. Αν η Τουρκία δηλώσει αδυναμία, να ενισχυθεί με ευρωπαϊκές δυνάμεις περιπολιών στα παράλιά της κι όχι στη θάλασσα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα ναυάγια και τους πνιγμούς.

«Ύψιστη υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των προσφύγων που καταφεύγουν στη χώρα μας και παράλληλα να προσφέρουμε ασφάλεια στους πολίτες, ειδικά στα σύνορα και στα νησιά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση», καταλήγει το Ποτάμι.