Τους χειρότερους φόβους της κυβέρνησης για καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δηλαδή, φαίνεται να επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο MNI.

«Χωρίς συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα» διαμηνύουν πηγές από την ΕΕ  στο γερμανικό πρακτορείο .Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση δε συνεργαστεί πλήρως».

«Συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά «δείχνοντας» πως στο ασφαλιστικό η ελληνική πλευρά δε μπορεί να παραδώσει μέτρα που θα προβλέπουν περικοπές.

Άλλη κοινοτική πηγή, την οποία επίσης επικαλείται το ΜΝΙ, υποστηρίζει ότι υπάρχει διευρυμένο κενό μεταξύ αυτών που απαιτούν οι Θεσμοί και αυτών που προτείνει η ελληνική πλευρά, με μία ακόμη δυσκολία να έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος, στο οποίο θα φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, παρά την «καλή θέληση που εξέφρασαν οι δανειστές της Ελλάδας», για να συζητήσουν ισοδύναμα μέτρα, ως αντιστάθμισμα για τα αντιδημοφιλή, όπως οι περαιτέρω περικοπές στις κύριες συντάξεις και τον κατώτατο μισθό, «η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει τέτοια μέτρα».

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλωντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εξέφρασε φόβους για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. «Καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο με Ιούνιο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν στη χώρα μας κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες δεκαπέντε μέρες. Στη συνέχεια όπως είπε, θα ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για ζητήματα που υπάρχουν συγκλίσεις αλλά και αρκετά που εμφανίζονται αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως είπε, είναι σημαντικό το γεγονός πως οι δανειστές δέχονται την αρχιτεκτονική που προτείνει η ελληνική πλευρά τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Φορολογικό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει κάποιες διευκολύνσεις στους ενδιάμεσους στόχους.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχον ανοιχτά ζητήματα σε μέτρα που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, σε κάποια που έχει λάβει αλλά δεν έχει εφαρμόσει αλλά και μια σειρά από εκείνα που αναμένεται να πάρει. Πάντως δήλωσε πιο αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων, μετά τον πρώτο αναγνωριστικό όπως τον χαρακτήρισε κύκλο επαφών με τους θεσμούς, απ,ότι πριν.