Δεν τέθηκε κανένα ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ούτε θέμα στρατιωτικής ενίσχυσης των συνόρων με την ΠΓΔΜ, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «στον Ενικό», στον τηλεοπτικό σταθμό STAR με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν έχει κοινά σύνορα με χώρα που είναι στην ΕΕ και ταυτόχρονα στη Συνθήκη Σένγκεν. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ενίσχυσης των συνόρων της ΠΓΔΜ με στρατό. Η Frontex δεν είναι στρατιωτική δύναμη. Η Ευρώπη δεν προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι «δεν έγιναν ποτέ επίσημες συζητήσεις για τη δημιουργία μικρής Ζώνης Σένγκεν».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επαινεθεί για τη στάση της στο προσφυγικό, ότι δηλαδή «περιέθαλψε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα παρά τη δύσκολη οικονομική της κατάστασης».

Ερωτηθείς γιατί δεν δημιουργούνται hot spots στην Τουρκία, εξήγησε ότι μπορούν να γίνουν μόνο εντός συνόρων της ΕΕ, γι’ αυτό και δημιουργούνται σε Ελλάδα και Ιταλία. Εκτίμησε επίσης ότι αν τα hotspots είχαν γίνει νωρίτερα, θα είχαν δημιουργηθεί πολύ λιγότερα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Τουρκία είναι βοήθεια προς τους πρόσφυγες και ότι δεν θα δοθούν απευθείας στην Άγκυρα. Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως τα εν λόγω κονδύλια θα τα διαχειρίζεται ειδική διαχειριστική αρχή με τη συμμετοχή και τούρκων.

Η Ελλάδα έχει υποβάλλει 15 αιτήματα για χρηματοδότηση και έχουν εγκριθεί τα 14 από αυτά, ύψους 29 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης.

Επεσήμανε εξάλλου ότι περισσότερες από 16 χώρες – μέλη της ΕΕ δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό. «Δεν έχει προχωρήσει η δέσμευση για μετεγκατάσταση προσφύγων. Το επιχείρημα των χωρών αυτών είναι ότι δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση των hot spots, πράγμα εν μέρει αληθές. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά η Κομισιόν δεν μένει αδρανής. Θα στείλουμε επιστολή ώστε αυτές οι χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» είπε.