Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, κάτι που έγινε ξεκάθαρο από τη δήλωση Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής: «Αν η αξιολόγηση πάει Μάιο - Ιούνιο καήκαμε» είπε εύγλωττα ο Υπουργός καταδεικνύοντας πολύ απλά ότι η τρόικα έχει το πάνω χέρι απλά και μόνο κάνοντας… τίποτα.

Αν δηλαδή αποφασίσουν οι Θεσμοί να μην στείλουν τους επικεφαλής πίσω στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου (ημερομηνία που κάθε μέρα χάνει πιθανότητες) και τους εμφανίσουν τον Μάρτιο ή ακόμη και τον Απρίλιο, τότε η κυβέρνηση θα έχει έρθει σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο που οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη δεν θα πρέπει να ξενίσει. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι τότε η τρόικα θα έχει το πάνω χέρι στα τεκταινόμενα και θα μπορεί να κάνει πραγματικά ό,τι θέλει καθώς μόνο το πρώτο τρίμηνο η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει σε δάνεια 4 δισ.. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση εκγαίρως δεν θα έχουμε πάρει τα 5,7 δισ. τα οποία διακυβεύονται αυτή τη στιγμή και άρα η χώρα θα βρεθεί σε μία νέα ταμειακή στενότητα, χωρίς ίχνος διαθέσιμης ρευστότητας.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση έχει ήδη καταγράψει την πρώτη της διαπραγματευτική απώλεια.

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος οι δανειστές συζητούν σοβαρά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%. Εγκαταλείφθηκε δηλαδή το 1,5% που θα έφερνε 500 εκατομμύρια από τα 600 που αναζητούσε η κυβέρνηση, καθώς τόσα εμφάνιζε ως μαύρη τρύπα από τον αρχικό του σχεδιασμό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρουγκαλου. Με μισή μονάδα λιγότερη όμως, το νέο ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί είναι 330 εκατομμύρια και άρα πλέον δεν αναζητούνται 100, αλλά 270 εκατομμύρια. Τα οποία θα πρέπει να επιβαρύνουν κάποιους ασφαλισμένους. Και βέβαια το βασικό ερώτημα είναι «ποιους;»

Η κυβέρνηση προτάσσει την ταξικά μεροληπτική φύση υπέρ των αδυνάτων τόσο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου όσο και του φορολογικού, καταλήγει όμως σχεδόν να «πνίγει» ελεύθερους επαγγελματίες της μέσης τάξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι ανεξαιρέτως, με το νέο σύστημα φορολόγησης και ασφάλισης θα πληρώνουν στις ΔΟΥ και το Ταμείο τους από το 52% έως το 68% του εισοδήματός τους. Αναλόγως έντονη είναι η αύξηση και στους αγρότες, που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία και τον ΟΓΑ, περίπου το 47% τους εισοδήματός τους από το 25% που είναι σήμερα.