Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Δεν έχει συμπληρώσει ούτε ένα μήνα στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και, χθες, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρώτη δημόσια αμφισβήτηση όχι μόνον της μετριοπαθούς, κεντρογενούς γραμμής που ακολουθεί αλλά και στοιχήματος που ο ίδιος έχει θέσει για επανασυσπείρωση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας.

Η αναφορά του κ. Τάκη Μπαλτάκου στην προετοιμασία νέου, καθαρόαιμου δεξιού, σχήματος στα πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και, κυρίως, οι αποκαλύψεις του Ακραίως και του Newpost για τις παρασκηνιακές επαφές του με πρώην και νυν βουλευτές του κόμματος συνιστούν μία σαφή πολιτική πρόκληση για το νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αναφορές του κ. Μπαλτάκου περί ενός σχήματος που θα έχει πιο εθνικά χαρακτηριστικά ήρθαν να αποτυπώσουν τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο της παράταξης, ήδη εδώ και πολύ καιρό, και αφορά στο στίγμα που αυτή θα πρέπει να έχει προκειμένου να καταστεί εκ νέου πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Άλλωστε, οι θέσεις του πρώην Γραμματέα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι νέες. Πολύ πρόσφατα, λίγες ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, ο κ. Μπαλτάκος είχε δηλώσει (τότε στο Βήμα) ότι σε περίπτωση επικράτησης είτε του κ. Μεϊμαράκη είτε του κ.Μητσοτάκη, η Ν.Δ. θα απέκλινε προς το κέντρο και, συνεπώς, το κενό δεξιό θα έπρεπε να καλυφθεί από άλλο φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, ο λάκωνας δικηγόρος και, επί της ουσίας, πολιτικός στο σχεδιασμό του περιλαμβάνει όχι μόνον πρώην βουλευτές, που μπορεί να θεωρούν ότι μειώνεται η πιθανότητα επιστροφή τους στη Βουλή με τα ανοίγματα Μητσοτάκη προς το κέντρο, αλλά και εν ενεργεία στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας, με χαρακτηριστικό αποτύπωμα στη δημόσια σφαίρα. Ο κ. Μπαλτάκος είχε αναδείξει, τότε, ως μείζον ζήτημα για τη Ν.Δ. τη στάση της στο σύμφωνο συμβίωσης, που όντως είχε οδηγήσει τους γαλάζιους σε... τριχασμό, καθώς άλλοι ψήφισαν ναι (με πρώτο τον Κυρ. Μητσοτάκη), άλλοι όχι και κάποιοι απείχαν.

Οι κινήσεις και το ακροατήριο του κ.Μπαλτάκου, όμως, δεν αφορούν περιοριστικά το πολιτικό πρόσημο της Ν.Δ. εάν δηλαδή θα έχει περισσότερο χαρακτήρα ευρωπαϊκής δεξιάς ή ελληνικής (λαϊκής) δεξιάς, όπως σχολίασε χθες, στο Σκάι, ο επίσης συνομιλητής του κ. Αντ. Σαμαρά και υποψήφιος με τη Ν.Δ., καθηγητής Δημοσθένης Δαββέτας. Αφορά και στην άγχος επιβίωσης αρκετών στελεχών που θεωρούν ότι το αναμενόμενο άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη προς το χώρο του κέντρου θα στερήσει εκλόγιμες θέσεις από σημερινούς βουλευτές. Μάλιστα, μία τέτοια εξέλιξη δεν θα αφορά μόνον τους θιασώτες της λαϊκής δεξιάς αλλά και στελέχη άλλων τάσεων, εφόσον δουν ότι απειλούνται από τις μεταγραφές στο κόμμα.

«Πόρτα» σε Μπαλτάκο

To επιτελείο του κ. Μητσοτάκη απάντησε με σκληρό τρόπο στα λεγόμενα Μπαλτάκου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσει και την αλλαγή σελίδας στο κόμμα. Η υπενθύμιση των συνομιλιών Μπαλτάκου με τον χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη (τις οποίες ο τελευταίος μαγνητοσκόπησε) και η πρόταση της Ν.Δ στον πρώην Γραμματέα της κυβέρνησης να ενταχθεί, κατευθείαν, στη Χρυσή Αυγή αντί να μπαίνει στη βάσανο της ίδρυσης κόμματος είναι ενδεικτικές του τρόπου που θα επιχειρήσει να πολιτευτεί ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι η αξιοποίηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη σε ρόλο αντιπροέδρου μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο για τα ανοίγματά του προς το κέντρο ενώ, κοιτώντας την πρόσφατη ιστορία, στο επιτελείο του εκτιμούν ότι, εφόσον υλοποιηθεί, η προσπάθεια δεν θα έχει μέλλον. Σημειώνουν, δε, ότι ανάλογες εξαγγελίες έκανε ο κ. Μπαλτάκος πρόσφατα ενώ υπενθυμίζουν ότι οι εκτιμήσεις του για την ώθηση που θα έδιναν οι ένστολοι και οι εκκλησιαστικές οργανώσεις στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκαν.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, θα είναι τέτοια που θα συμπιέσει τα μικρότερα κόμματα, πολλώ δε μάλλον ένα νεοσύστατο φορέα. Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι οι σημερινές αναλύσεις μπορεί να αποδειχθούν επιπόλαιες, εφόσον ο κ. Αλ. Τσίπρας προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, προβλέποντας τη διανομή του μπόνους των εδρών όχι μόνον στο πρώτο κόμμα αλλά και σε όσα δηλώσουν προεκλογικά ότι θα συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτή την περίπτωση, ειδικά εάν υπάρξει και προσαρμογή (μείωση) του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, τότε δεν αποκλείεται όσοι σκέφτονται το ενδεχόμενο μίας γκωλικής δεξιάς α λα γκρέκα να έχουν μεγαλύτερες ελπίδες να διαδραματίσουν ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και, ως εκ τούτου, να αποσπάσουν και ψήφους από τη δεξαμενή της Ν.Δ.