Αυστηρό μήνυμα προς τους αγρότες απηύθυνε η Όλγα Γεροβασίλη, διαμηνύοντας πως η Τροχαία δεν θα τους επιτρέψει να κατέβουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει από μηδενική βάση με τους αγρότες», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και συμπλήρωσε:

Δεν μπορεί να αδιαφορούν για την κατάσταση της χώρας. Ούτε για τις υπόλοιπες ομάδες. Στόχος είναι να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.  Αυτοί που τους αγκαλιάζουν τώρα είναι αυτοί που τους λοιδωρούσαν παλιά. Η κυβέρνηση είναι σταθερή και αποφασισμένη να προχωρήσει. Οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη τους. Για άλλη μια φορά τους καλούμε σε ειλικρινή διάλογο.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές της στην Άγκυρα, με τον κ. Τσίπρα να καθιστά σαφές πως οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

«Δεν τέθηκε ζήτημα κοινών περιπολιών», διευκρίνισε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη στις 18 Φεβρουαρίου για τα hot spots, αλλά πρέπει και η Ευρώπη και η Τουρκία να είναι συνεπείς.

Στη συνέχεια, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εκλογών, υπογραμμίζοντας πως δεν βοηθούν τη χώρα και δεν είναι προς το συμφέρον της.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάμε σε εκλογές, δεν είναι κάτι από το οποίο θα μπορούσε να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για όλους τους λόγους σταθεροποίησης της οικονομίας. Να σταματήσουν αυτά τα σενάρια. Δεν βοηθά τη χώρα να φεύγει μήνυμα  ότι υπάρχει κλίμα αστάθειας. Δεν ευνοεί τα συμφέροντα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στη Real News, σημείωσε ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων «δεν άνοιξε την εκλογολογία. Είναι ανοιχτή εδώ και καιρό. Είπε ότι έχει εντολή τετραετίας. Απάντησε σε ένα υποθετικό ερώτημα. Εξήγησε τι πρέπει να γίνεται όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έχει δεσμευτεί».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε:

Είμαστε στη φάση που περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος. Η  θέση της κυβέρνησης είναι διακηρυγμένη: Θέλουμε να φτάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση και ο στόχος αυτής της ανάγκης είναι για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την μεγάλη συζήτηση για το χρέος, που θα είναι κομβικό σημείο για την οικονομία. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε. Είμαστε σε αναμονή του δεκαήμερου που δεν θα είναι εδώ. Σε αυτό το διάστημα οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται.Η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι η όλη η διαδικασία οφείλει να ολοκληρωθεί σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι εστίες αστάθειας πολλαπλασιάζονται. Η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας. Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο των θεσμών.

Σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, δήλωσε πως «ο υπουργός Εργασίας τήρησε την δέσμευσή να καταθέσει βελτιωτική πρόταση. Ενισχύονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και υπάρχουν επιβαρύνσεις για τα μεγάλα και πολύ μεγάλα. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει σηκώσει το μεγάλο βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Πρέπει να βρεθεί λύση όχι προς το στόχο, αλλά ως προς τον τρόπο». Ακόμη, είπε ότι με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, περίπου σε τέσσερις εβδομάδες, «θα έχουμε νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και θα είναι προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση».

Αναφερόμενη στις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, σήμερα συνεδριάζει ξανά η διάσκεψη για τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ και «η συναίνεση για να προχωρήσει η διαδικασία και να στελεχωθεί η ανεξάρτητη αρχή είναι υποχρέωση των κομμάτων». Πρέπει ειδικά η Νέα Δημοκρατία να σταματήσει να προβάλει δικαιολογίες, τόνισε και προειδοποίησε πως αν αυτό δεν γίνει η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει με κάθε νόμιμο διαθέσιμο τρόπο.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον «eniko», η κυρία Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι ο υπουργός «δεν είπε ότι περιμένει να κλείσουν τα σύνορα. Διατύπωσε ανησυχία για τις χώρες που διατυπώνουν διαφορετική άποψη. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα κλείσιμο συνόρων με την Ευρώπη, ούτε εξόδου από την Σένγκεν. Πρέπει οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό». 

Σε άλλο σημείο, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. «Κρατάμε το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά στους τομείς των τεχνολογιών, της έρευνας, τις μεταφορές, την μεταποίηση. Εχουν κλειστεί συμφωνίες. Η κυβέρνηση θα συνεχισεί τις προσπάθειες. Τα αποτελέσματα θα γίνουν ορατά». 

Τέλος, για τα κινητά hot spots, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε:

Είναι σε ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση. Αφορούν τα νησιά που θα υπάρχουν πρόσφυγες. Θα είναι δομή για διευκόλυνση νησιών που δεν έχουν Hot spots για να γίνεται καταγραφή.