ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης για το DiEM25: Ουτοπία που μπορεί να αποτύχει - Αυτό με κάνει να ξυπνάω με ενέργεια

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2016, 13:06 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2016, 13:47
Βαρουφάκης για το DiEM25: Ουτοπία που μπορεί να αποτύχει - Αυτό με κάνει να ξυπνάω με ενέργεια
Facebook Twitter Whatsapp

Με το γνωστό του ύφος και στυλ μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για το κίνημά του που παρουσιάζει το βράδυ στο Βερολίνο. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με το γνωστό του ύφος και στυλ μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για το κίνημά του που παρουσιάζει το βράδυ στο Βερολίνο. 

Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε το πρωί στη Λαϊκή Σκηνή της πόλης είπε για το νέο κινημα πως «είναι μια απαραίτητη ουτοπία στην προσπάθεια αποτροπής της διάλυσης της Ευρώπης, αλλά και ως τον μόνο λόγο που τον κάνει να ξυπνά με ενέργεια το πρωί».

Ο κ. Βαρουφάκης ομολόγησε ότι η προσπάθεια αυτή ενδέχεται να αποτύχει, όπως έχει συμβεί και  στο παρελθόν με πολλά κινήματα, τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά διαφορετικά κινήματα και να προσπαθήσουμε για την ολοκλήρωση της Ευρώπης», αποτρέποντας τη διάλυσή της και διευκρίνισε ότι, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, το DiEM25 είναι ανοιχτό σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, «σε όλους που θέλουν να βάλουν και πάλι τον "Δήμο" στην Δημοκρατία».

Το DiEM25 θα ενεργοποιηθεί από το ατομικό και το τοπικό επίπεδο, σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, ακόμη και με εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να φτάσει στο αναλογικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που κάνουμε φαίνεται ουτοπικό. Η ιδέα τού να ξεκινήσει κανείς ένα κίνημα όχι από μια χώρα, αλλά οριζόντια ,με την ελπίδα να σταματήσει τη διάλυση, μπορεί και να αποτύχει» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης. 

Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική είναι να εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. «Πρόκειται για μια τρομερή δυστοπία που θα μας τιμωρήσει όλους, εκτός από αυτούς που επωφελούνται από ανθρωπιστικές καταστροφές» είπε χαρακτηριστικά.

Σε απάντηση στις ερωτήσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιστορία της - με τους δικούς της μετανάστες που έφτασαν σε όλον τον κόσμο, σκότωσαν φυλές - και να επικεντρωθεί στο πώς θα κάνει μια δυναμική μετάβαση, πιο κοντά στις ευρωπαϊκές και ανθρωπιστικές αξίες.

‘Όταν κλήθηκε να σχολιάσει  τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έναντι των Βρυξελλών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα έπρεπε η Ευρώπη να μπορεί να τον κοιτάξει ενωμένη στα μάτια και να τον αντιμετωπίσει ευρωπαϊκά. «Η ενότητα είναι δύναμη» σημείωσε και ότι δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να μπορεί να επιβάλει τον δανεισμό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα και να μην μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που χρειάζονται για την προσφυγική κρίση.