current views are: 4

9 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση11:28

Σκληραίνει τη στάση της στα εσωτερικά μέτωπα η κυβέρνηση

Σκληραίνει τη στάση της στα εσωτερικά μέτωπα η κυβέρνηση, όπως διεφάνη άλλωστε και από το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε χθες από την Τεχεράνη η ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Δημοσίευση 11:28’

Σκληραίνει τη στάση της στα εσωτερικά μέτωπα η κυβέρνηση, όπως διεφάνη άλλωστε και από το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε χθες από την Τεχεράνη η ανώτατη κυβερνητική πηγή.

της Άρτεμις Παραδείσου 

Σκληραίνει τη στάση της στα εσωτερικά μέτωπα η κυβέρνηση, όπως διεφάνη άλλωστε και από το σαφέστατο μήνυμα που έστειλε χθες από την Τεχεράνη η ανώτατη κυβερνητική πηγή: ουκ αν λάβεις παρά της κυβέρνησης, ήταν το μήνυμα παραφρασμένο. Ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήριζε αδιανόητο να μην δέχονται την κυβερνητική πρόταση οι εκ των ευνοημένων, όπως χαρακτήρισε τους αγρότες, και ακόμη περισσότερο αδιανόητο το ότι δεν προσέρχονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Ο στόχος σαφής, να χρεώσουν στους αγροτοσυνδικαλιστές και τα ακραία στοιχεία των μπλόκων την ευθύνη για το διαφαινόμενο ναυάγιο του διαλόγου.

Όμως, η ανώτατη κυβερνητική πηγή από την Τεχεράνη «συναντούσε» στην Αθήνα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην έκφραση μιας κοινής αγωνίας: «Ανησυχώ για την αξιολόγηση που πρέπει να προχωρήσει» έλεγε η πρώτη, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ως το τέλος Φεβρουαρίου, θα ήταν ανησυχητικό αν η διαπραγμάτευση παραταθεί για Μάιο –Ιούνιο, συμπλήρωνε ο υπουργός Οικονομικών.

Και στην κυβέρνηση έχουν πολλούς λόγους να επιζητούν κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα, και όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να παρατείνεται επί μακρόν η κοινωνική ένταση. Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τη διεθνή αβεβαιότητα: η κινεζική οικονομία σε κρίση, με συνακόλουθες επιπτώσεις για όλο τον πλανήτη, από τις οποίες δεν μπορεί να εξαιρεθεί ούτε η μικρή μας χώρα. Αντιθέτως, όσο παραμένει ανοιχτή η αξιολόγηση, τόσο ευάλωτη παραμένει η εθνική οικονομία σε κινδύνους από το εξωτερικό.

Υπάρχει, βέβαια, και ο  αμιγώς εγχώριος λόγος για τον οποίον το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα ήθελαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μια ώρα αρχύτερα: με ανοιχτή την αξιολόγηση, η αβεβαιότητα καλά κρατεί και στο εσωτερικό. Με αποτέλεσμα ουδείς να αποφασίζει να …ξανοιχτεί: ούτε εκείνος που θα ήθελε να καταναλώσει ούτε και εκείνος που θα ήθελε να επενδύσει, να στήσει μια επιχείρηση κ.ο.κ. Αντιθέτως, όλοι θα κρατούν αμυντική στάση, δεν θα πληρώνουν τα χρέη προς το Δημόσιο (άλλο τεράστιο θέμα αυτό από μόνο του…).

Συμπέρασμα; Ο φαύλος κύκλος ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομία και την κοινωνία (ανεργία φερ’ ειπείν) θα αποδεικνύεται ανίκητος.

Ενώ υπάρχει και ένας τρίτος λόγος για τον οποίον ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν θα ήθελαν παράταση της αβεβαιότητας: όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος της άνοιξης, τόσο θα στερεύουν τα διαθέσιμα της χώρας, ενώ υπάρχουν και «βαριές» υποχρεώσεις της χώρας μέσα στον Ιούνιο.

Κατά συνέπεια, αν μπορούσε να κλείσει η αξιολόγηση χθες, θα ήταν για την κυβέρνηση ακόμη καλύτερα!


σχετικα αρθρα