Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μπαίνει η Κυβέρνηση καθώς εντείνονται οι πιέσεις για τη δημιουργία των Hot Spots. Όπως ξεκαθαρίζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί στις 15 Φεβρουαρίου θα παραδοθούν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και καταγραφής σε Λέσβο, Χίο, Λέρο και Σάμο.

Η Ελλάδα και ο αρμόδιος υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ευρωπαίων Εταίρων, όχι όμως πάντα δίκαια. Ο Γιάννης Μουζάλας έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η χώρα ζήτησε ενίσχυση προσωπικού από 1800 άτομα αλλά έχουν διατεθεί μέσα σε 8 μήνες μόλις 800. Αλλά σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφει η Ε.Ε και στο Relocation ένα εθελοντικό πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν μόλις 13 χώρες. Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση 13.000 προσφύγων και μέσα σε ένα εξάμηνο αυτές οι χώρες απορρόφησαν μόλις 248. Είναι οι ίδιες χώρες που επικρίνουν την Ελλάδα για καθυστερήσεις και για μη σωστή καταγραφή. Στη χώρα μας το 2015 κατεγράφησαν 861.000 πρόσφυγες αριθμός που ώθησε την Ευρώπη στο να καλέσει την Τουρκία σε συνομιλίες.

Στη σκιά των διαλόγων που διέρρευσε η Κομισιόν μεταξύ Τουσκ, Γιούνκερ, Ερντογάν αξίζει να σημειώσουμε τον αριθμό 123. Αυτοί είναι οι πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν στην Άγκυρα το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου που η Τουρκία φάνηκε πρόθυμη να συνεργαστεί. Όμως το ίδιο διάστημα εισήλθαν στην Ελλάδα από τα Τουρκικά Παράλια 60.000 πρόσφυγες. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και απαντούν στις παράλογες απαιτήσεις του Ταγίπ Ερντογάν να διοχετευτούν στη χώρα του τα κονδύλια που δίνονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Οι ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή ηγεσία έχουν κατανοήσει πως το κλειδί για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές είναι η Τουρκία και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ασκηθούν πιέσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη γείτονα. Η Κομισιόν φαίνεται έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Άγκυρα για να δημιουργήσεις χώρους φιλοξενίας και να σταματούν οι πρόσφυγες εκεί.

Δυστυχώς όμως η Ελλάδα αντιμετωπίζει και εσωτερικές πιέσεις όπως οι δραματικές και στενάχωρες εικόνες που διαδραματίστηκαν στην Κω, φαίνεται πως η τοπική αρχή του νησιού όπως και οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν κατανοούν ότι είναι προς όφελος η δημιουργία του Hot Spot που θα αποτελεί ένα χώρο στον οποίο οι πρόσφυγες θα μένουν για ελάχιστες ώρες μέχρι να καταγραφούν και να προωθηθούν αμέσως μετά σε άλλες χώρες.

Καλύτερη είναι η κατάσταση με τα Location Camps καθώς σε ότι αφορά στο Σχιστό οι συναρμόδιοι Δήμαρχοι έθεσαν ορισμένες προϋποθέσεις κυρίως για την ύπαρξη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας. Ενστάσεις υπάρχουν από τους Δήμους Σίνδου, και Ωραιοκάστρου, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα βρεθεί κοινός τόπος.