Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των πρακτικών της συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής κ. Κ. Γιούνκερ , του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Ντόναλντ. Τούσκ και του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την απάντηση που έλαβε στις 05/02 ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης από τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Χαν. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποβάλλει ερώτηση αναφορικά με την καθυστέρηση δημοσιοποίησης της έκθεση Προόδου της Τουρκίας, για να λάβει την έξης απάντηση από τον κ. Χαν: «Η ετήσια δέσμη διεύρυνσης της Επιτροπής εγκρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015. Κατά παράδοσιν, εγκρίνεται κατά το χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου»

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης υπέβαλλε σήμερα εκ νέου ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «αν όντως καθυστέρησε ηθελημένα να δώσει στη δημοσιότητα την Έκθεση Προόδου έτσι ώστε αυτό να συμβεί μετά την διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία, όπως αναφέρουν τα πρακτικά των συναντήσεων, καθώς και για το αν "θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πράξη συνιστά εξωτερική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας».

Αναλυτικά η ερώτηση του Ευρωβουλευτή προς την Ευρωπαική Επιτροπή:

Σε προηγούμενη μου ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχα θέσει το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ. Στο ερώτημα γιατί έχει καθυστερήσει να δοθεί στην δημοσιότητα η ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας, έλαβα την απάντηση (05/02/16) από τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης κ. Γ. Χάν ότι: «Η ετήσια δέσμη διεύρυνσης της Επιτροπής εγκρίθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2015. Κατά παράδοσιν, εγκρίνεται κατά το χρονικό διάστημα μέσα Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου.» 

Στις 8/2/16 δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο κείμενο το οποίο φέρεται να είναι απόσπασμα πρακτικών συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής κ. Κ. Γιούνκερ , του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Ντόναλντ. Τούσκ και του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ειδικότερα, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται να αναφέρει: «Παρακαλώ σημειώστε ότι καθυστερήσαμε την έκθεση προόδου για μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Και δεχτήκαμε κριτική για αυτό.» Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε «έπειτα από αίτημα του κ. Ερντογάν». 

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη η επιτροπή ερωτάται στα εξής τρία σημεία:

  • Καθυστέρησε ηθελημένα η δημοσίευση της Έκθεση Προόδου έτσι ώστε αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία;
  • Επιβεβαιώνει το γεγονός ότι είχε ζητηθεί από την Τουρκία να μην δημοσιευτεί η Έκθεση Προόδου πριν από τις εκλογές;
  • Δεν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πράξη συνιστά εξωτερική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία της Τουρκίας;