Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και  πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016 έριξε σήμερα στο τραπέζι αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, ο οποίος υπενθύμισε ότι είχε συμφωνηθεί να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν.

Στην ατζέντα του Εurogroup της Πέμπτης θα βρεθεί και η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα. «Τώρα οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικές και να μπούμε σε αριθμούς», ανέφερε ο κοινοτικός αξιωματούχος, εκφράζοντας την πάγια θέση των θεσμών για ποσοτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Στο Eurogroup θα παραβρεθούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θα υπάρξει τοποθέτηση για τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις.