Χωρίς να βρεθεί λύση στη μείζονα αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον φορέα καθορισμού των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών, ολοκληρώθηκε η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που θεωρητικά τουλάχιστον αναζητούσε την ευρύτατη πλειοψηφία των 4/5 για να εκλέξει τα νέα μέλη του ΕΣΡ.

Μέσα από το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής,  η κυβέρνηση ξεκάθαρα πλέον προχωρά άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα ξεπερνά το σκόπελο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόασης.

Στη σημερινή μάλιστα συνεδρίαση ο πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε στην Διάσκεψη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, βάσει της οποίας ο αριθμός των τηλεοπτικών καναλιών που μπορούν να εκπέμπτουν στην ελληνική επικράτεια με τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση (η λεγόμενη HD) δεν μπορούν να ξεπερνούν τα τέσσερα. «Επιτέλους να τελειώσει αυτή η συζήτηση! Αυτό εχει τελειώσει! Να συζητάμε με βάση το πραγματικό γεγονός, ότι για τη χώρα μας, σε άδειες ευρυεκπομπής θα είναι μέχρι τέσσερις», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης, δίνοντας το τόνο των προθέσεων της πλειοψηφίας.

«Αυτή το θέμα δεν θα έρθει ξανά στη Διάσκεψη», είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε με νόημα «η βουλή δια της Ολομελείας της θα ασχοληθεί, εφόσον η κυβέρνηση φέρει πρόταση με τη συνέχεια και ολοκλήρωση αυτή της διαδικασίας και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα». Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για ακραίες απόψεις που εκφράστηκαν προκειμένου να υπάρξουν άλλες εξελίξεις στη χώρα που θα επέτρεπαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

Πάντως, η έκθεση έφερε την επιτροπή μπροστά σε νέα δεδομένα, καθώς η θέση μέχρι πρότινος της αντιπολίτευσης ήταν ότι ο αριθμός των αδειών θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος στην αγορά.

Από την πλευρά της ΝΔ ο Νίκος Δένδιας δεν άλλαξε τη στάση του, λέγοντας πως ακόμα και αν η έκθεση είναι ακριβής, το πόρισμά της θα έπρεπε να εφαρμοστεί από αυτόν που εμπιστεύεται ο νομοθέτης (ΕΣΡ). Ζήτησε δε να υπάρξει νέα συνεδρίαση του οργάνου προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά και τεχνικά το ζήτημα.

Ωστόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για βάσιμες υποψίες σημειώνοντας πως ο αριθμός των αδειών που περιέχονται στην έκθεση ταιριάζει με αυτόν που είχε στις προθέσεις της η κυβέρνηση. « Η κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει τη νομιμότητα τόσο στο εθνικό όσο και στο ενωσιακό δίκαιο», δήλωσε και επέμεινε στη θέση του κόμματος, να αποφασίζει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση ή η Βουλή για τα ζητήματα αυτά.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, ο οποίος μίλησε περί αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων της κυβέρνησης και κάλεσε την πλειοψηφία να περάσει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ από τη στιγμή που όπως είπε, αναγνωρίζει πως τα ζήτημα είναι τεχνικής και μόνο φύσεως.

«Δεν αντιλαμβάνομαι τη συζήτηση!», είπε ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ και κατηγόρησε κυβέρνηση και αντιπολίτευση ότι θέλουν να χειραγωγήσουν τα ΜΜΕ. « Οι θέσεις της αντιπολίτευσης είναι προφάσεις εν αμαρτίες, πρέπει να εφαρμοστεί η νομιμότητα», σημείωσε για λογαριασμό των ΑΝΕΛ ο κ. Κόκκαλης, ενώ ο κ. Καρράς από την ΕΚ επανέλαβε τις αντιρρήσεις επί της αρχής του κόμματός του. Τέλος αντίθετος ήταν και ο Χ. Παππάς της ΧΑ που με το γνωστό και φαινομενικά αντισυστημικό του λόγο, επιτέθηκε στα υπάρχοντα ΜΜΕ.