Ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, όπου συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου το ζήτημα του προσφυγικού. Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά μετά την έξαρση της κρίσης, παρουσιάστηκε σχέδιο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, η Μέρκελ ανακοίνωσε πως Άγκυρα και Βερολίνο, θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».

Πρόκειται φυσικά για την πρώτη φορά που ακούγεται από επίσημα χείλη η εκδοχή εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, και όπως ήταν φυσικό αυτό το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα Καγκελάριο. Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει κατά οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του απάντησε κατ αρχήν θετικά στο γερμανοτουρκικό αίτημα, διαμηνύοντας πως αυτό θα εξεταστεί σοβαρά.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν χαιρέτησε την εν λόγω πρόταση. «Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων», είπε ο κ. Σχοινάς και σημείωσε ότι «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα σχετικά με την γερμανοτουρκική πρόταση, καθώς δεν έγιναν περαιτέρω λεπτομέρειες. Με δεδομένη την πρόθεση της ΕΕ να εμπλέξει και τη Frontex στη διαδικασία φύλαξης των συνόρων, δημιουργείται ένα ζήτημα συντονισμού, μεταξύ τόσο των πλοίων του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν στα νερά του Αιγαίου, αυτών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, αλλά και μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Αναλυτές εκτιμούν πως το βήμα αυτό αντανακλά και τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας για την ολοένα και αυξανόμενη ροή προσφύγων προς τη Γερμανία. Με την πρόταση εμπλοκής του ΝΑΤΟ, με άλλα λόγια και του αμερικανικού παράγοντα, στη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων, ενδεχομένως και να προσπαθεί να διασκεδάσει τους προβληματισμούς που διατυπώνονται στη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της…

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.