Στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν αναφέρεται η ιστοσελίδα Euobserver, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες προχωρούν στην ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει «μια ενεργειακή, οικονομική και εμπορική γέφυρα μεταξύ Ιράν και Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ επισημαίνεται ότι η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη πρωθυπουργού της ΕΕ μετά την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα.

Αναφέρεται ακόμη ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη, η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και η Ιρανική Εταιρία Πετρελαίου προχώρησαν στην πρώτη πετρελαϊκή συμφωνία για τη χώρα από την άρση των κυρώσεων ενώ ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου ανέφερε ότι το Ιράν σχεδιάζει να διοχετεύει 300.000 βαρέλια την ημέρα προς την Ευρώπη.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι ιρανικές αρχές είχαν συζητήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία για συνεργασία σε τομείς όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας, η υγεία, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, οι υποδομές, οι μεταφορές και η κατασκευαστική βιομηχανία. «Η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για την αύξηση των συναλλαγών και για μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Ιρανός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, επαινώντας την Ελλάδα για την «ανεξάρτητη πολιτική και γραμμή» της.

Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι ούσα αντιμέτωπη με μαζική εισροή προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία και το Αφγανιστάν μέσω Τουρκίας, η ελληνική πλευρά ανέφερε στη συνάντηση με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί ότι το Ιράν θα μπορούσε να «παίξει ρόλο στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μεσόγειο».