Συνεχίστηκαν σήμερα οι επαφές του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο πλαίσιο των κινήσεων της κυβέρνησης για τον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών ΜΜΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παππάς συνάντησε το απόγευμα τη διοίκηση της DIGEA.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός, ενημέρωσε τους συνομιλητές του σχετικά με τη μελέτη της Σχολής της Φλωρεντίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου αναφορικά  τον αριθμό των αδειών και συζήτησαν διάφορα επιμέρους θέματα εφαρμογής του νόμου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της DIGEA κ. Στρατής Λιαρέλης, ο Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Κυμπουρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του φορέα κ. Γιώργος Γαμπρίτσος.

Νωρίτερα, ο υπουργός συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ), της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικού Τομέα (ΕΤΕΚΤ-ΟΤ), του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος (ΕΤΕ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε με τους φορείς το ενδεχόμενο αξιοποίησης πόρων που σήμερα είναι χαρακτηρισμένοι ως φορολογικοί αλλά δεν εισπράττονται προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ελληνική παραγωγή. Ο υπουργός Επικρατείας τοποθετήθηκε θετικά στη συγκεκριμένη προοπτική και τόνισε ότι θα εξεταστούν τρόποι υλοποίησής της.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι ευπρόσδεκτη από τον κλάδο, προκειμένου να διασφαλιστεί επιτέλους η διαφάνεια και η δεοντολογία.
  • Είναι αναγκαίες οι πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της αμοιβής όλων όσοι εργάζονται στις παραγωγές, αφού σήμερα ο κανόνας είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι ηθοποιοί που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά σίριαλ αμείβονται στην καλύτερη περίπτωση με εξάμηνη καθυστέρηση από την προβολή του κάθε επεισοδίου, που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και σε καθυστέρηση ενός και ενάμιση χρόνου από τα γυρίσματα.
  • Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δόλιας πτώχευσης τηλεοπτικών εταιρειών, οι οποίες θα αφήσουν πίσω τους τεράστιες οφειλές. Από την πλευρά του, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι έχουν περιληφθεί στη νομοθεσία που ψηφίστηκε όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε εξασφαλιστεί η αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Την ανάγκη να ρυθμιστούν θέματα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ασφαλιστικά, συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων κ.λπ.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ κ. Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΘΑ κ. Δημήτρης Φραγκιόγλου, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΘΑ κ. Κώστας Κεχαγιόγλου, ο Πρόεδρος της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ κ. Γιάννης Σιοροβίγκας, η Α’ Γενική Γραμματέας της ΕΤΕΚΤ-ΟΤ κυρία Μάχη Αρβανίτη, η Β’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΗ κυρία Ηρώ Μανέ και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΕ κ. Κώστας Σκόνδρας.