current views are: 9

10 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση05:02

Ποιοι κορυφαίοι υπουργοί διαφωνούν με τις πρόωρες εκλογές και γιατί

Εδώ και δυο μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να βάλουν τέλος στην εκλογολογία. 

Δημοσίευση 05:02’

Εδώ και δυο μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να βάλουν τέλος στην εκλογολογία. 

Εδώ και δυο μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να βάλουν τέλος στην εκλογολογία διαψεύδοντας σε όλους τους τόνους τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ψεύδονται έχοντας άλλα στην πίσω πλευρά του μυαλού τους- το αντίθετο. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν καταστροφικό το ενδεχόμενο. Αφήστε που τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε περίπου ένα χρόνο, αγγίζουν το όριο του κακόγουστου αστείου.

Για να είμαστε ειλικρινείς, κάποιοι το σκέφτηκαν και γνωστοποίησαν τους προβληματισμούς τους στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μέχρι και στην Πολιτική Γραμματεία. Η επιχειρηματολογία τους ήταν η θεωρία της «ηρωικής εξόδου», πιστεύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπηρετήσει τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Αντιθέτως, πλειάδα κορυφαίων υπουργών εισηγούνται στον πρωθυπουργό ότι οφείλουν να προχωρήσουν, όσο επώδυνος και αν είναι ο δρόμος που έχουν συμφωνήσει να ακολουθήσουν. Μεταξύ αυτών, ο Γ. Δραγασάκης και οι περισσότεροι υπουργοί οικονομικών- παραγωγικών υπουργείων όπως ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Γ. Σταθάκης, ο Π. Σκουρλέτης και ο Χρ. Σπίρτζης. Και ακόμα, ο Ν. Βούτσης, ο Π. Κουρουμπλής και οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, Ν. Παππάς και Αλ. Φλαμπουράρης.

Κεντρικό επιχείρημα όσων αποκρούουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών είναι ότι η οικονομία θα καταρρεύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός προσωπικά, θα χρεωθεί το κόστος που θα είναι δυσβάστακτο.

Ταυτοχρόνως επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τις εκλογές. Πιθανότατα το ποσοστό του θα συμπιεστεί και ενδεχομένως θα βρεθεί ηττημένος, αν εκφραστεί στην κάλπη το κύμα δυσαρέσκειας που καταγράφεται στην κοινωνία λόγω ασφαλιστικού, φορολογικού, αλλά και πολλών υποσχέσεων που δεν έχουν τηρηθεί. Στην καλύτερη περίπτωση θα αναγκαστεί να συγκυβερνήσει συνεργαζόμενος με κόμματα που δεν θέλει. Και στη χειρότερη θα βρεθεί σε περιδίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες., επιβεβαιώνοντας το σενάριο περί «αριστερής παρένθεσης».

Το ενδεχόμενο επιστροφής της ΝΔ και μάλιστα ενισχυμένης στην κυβέρνηση, στοιχειώνει την αριστερά. Και αν συμβεί με δική της πρωτοβουλία (έχοντας αποφασίσει νέα εκλογική αναμέτρηση) δύσκολα θα μπορέσει να αντιπαρέρθει τις εσωκομματικές αναταράξεις που θα προκληθούν.

Για τους προαναφερόμενους λόγους, οι υπουργοί επιμένουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει εις πέρας το έργο που έχει αναλάβει. Ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει. Έστω και αν χρειαστεί να πιούνε ένα πολύ πικρό ποτήρι…


σχετικα αρθρα