της Άρτεμις Παραδείσου

Στη μέση μιας δύσκολης, αν όχι καθοριστικής, για την κυβέρνηση εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας συγκαλεί σήμερα στις 10.30 το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο -επισήμως- «το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα».

Κάτω από τον τίτλο αυτό μπορούν να χωρέσουν όμως πολλά... Πρώτα και κύρια, η επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, με την απάντηση του Α. Τσίπρα να λαμβάνει υπόψη του όλες τις τελευταίες εξελίξεις, εντός και εκτός της Επικράτειας. Πρώτα απ’ όλα, τις κίτρινες κάρτες των Βρυξελλών, που, μαζί με το ΔΝΤ, δεν δείχνουν πρόθυμοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσημη απάντηση στις διαρροές των θεσμών δεν έχει δοθεί ως τώρα άλλωστε.

Και από την άλλη, (πρέπει να λαμβάνει υπόψη του) τα κοινωνικά μέτωπα, ξεκινώντας από αυτό των αγροτών. Στην κυβέρνηση φθάνουν μηνύματα ότι τα μπλόκα (ή κάποια από αυτά έστω) κάμπτονται, ότι ούτε καν οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν αγκαλιάσει τα αιτήματα των καλλιεργητών της γης (ούτε λόγος για τα μεγάλα αστικά κέντρα), και άρα, αν δεν γίνουν λάθος χειρισμοί την Παρασκευή, η κάθοδός τους στην Αθήνα θα μπορούσε να είναι η ηρωική έξοδος... Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει κάποια ανταλλάγματα, χωρίς να εμφανιστεί όμως ότι υποκύπτει στον εκβιασμό τους, γιατί περιμένουν στη ...γωνία και άλλες κοινωνικές/ επαγγελματικές ομάδες....

Η άλλη νομοθετική πρωτοβουλία που είναι προ των πυλών είναι η διευθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου, έργο που έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, και ενώ συνεχίζεται -με ευθύνη της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν από τη συμπολίτευση- το τεχνητό σκηνικό αδιεξόδου.

Σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον η αναφορά του Α. Τσίπρα στο προσφυγικό και ενώ εντείνονται οι πιέσεις από το εξωτερικό. Από την άποψη αυτή, το οδοιπορικό της Bild στο Αιγαίο μόνο ως «βάλσαμο» μπορεί να το δει κανείς.