current views are: 11

10 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση07:21

Μουζάλας: Η κυβέρνηση έτοιμη και για πιθανό κλείσιμο των συνόρων (Βίντεο)

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. 

Δημοσίευση 07:21’

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. 

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζεται να ασκήσει νέες πιέσεις προς την Αθήνα για το προσφυγικό

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Μουζάλας είπε χαρακτηριστικά:

Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε να μας κλείσουν τα σύνορα. Θα είναι μονομερής ενέργεια από άλλες χώρες.

«Νομίζω ότι όσο κι αν αυτό είναι λίγο πιο μακριά τώρα, απ’ ότι έδειχνε την περασμένη εβδομάδα και τις επόμενες ημέρες η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα είναι πιο ευνοϊκή για τη χώρα μας από την προηγούμενη, πρέπει να δουλεύει κανείς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε, ωστόσο είπε πως είναι διαχειρίσιμη μια τέτοια κατάσταση.

«Είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη. Δεν θα έχουμε αυτό το τραγικό φαινόμενο του εγκλωβισμού εκατομμυρίων που λέγεται. Θα υπάρξουν ωστόσο κάποιες δεκαριές χιλιάδες, θα σας έλεγα ότι το 50 χιλιάδες plus είναι ένα νούμερο. Νομίζω ότι αν είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται είναι ένα νούμερο με τον λαό που έχουμε που μπορούμε να το διαχειριστούμε αρκεί να μην κάνουμε αποκοτιές», σημείωσε.

 «Οπως έχω πει από την αρχή που έγινα υπουργός, θα ζήσουμε κάποιο διάστημα με το προσφυγικό, θα υπάρχουν μεταβολές στον τρόπο της ζωής μας, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδρά έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμες και να έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση», τόνισε.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «πόλεμο», υπογραμμίζοντας:

Κάτω από τη σημαία της ταπείνωσης, υποστήκαμε μεγαλύτερες ταπεινώσεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χειρισμούς μας. Είναι πόλεμος. Πρέπει να τον δώσουμε με συνέπεια, έχοντας τους στόχους μας. Θα χάσουμε κάποια πράγματα, θα κερδίσουμε κάποια άλλα.

«Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» εκτίμησε ο κ. Μουζάλας.

Υπογράμμισε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.

«Το να μας πετάξουν έξω από τη Σένγκεν είναι ένας τρόπος το να εννοεί κανείς ότι θα βγούνε οι άλλες χώρες έξω από τη Σένγκεν κλείνοντας τα σύνορα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο τη χαρακτήρισε «καταρχήν θετική» αφού, όπως είπε, θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά παράλια.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη δημιουργία του hot spot στην Κω επισήμανε:

Με τον δήμαρχο της Κω έχω την εντύπωση ότι είναι όλα τα κόμματα πια του δημοκρατικού τόξου σε αντιπαράθεση. Σε μια φάση που η πατρίδα μας έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τα hot spot, ο δήμαρχος βάζει ένα εμπόδιο.

Σε ό,τι αφορά στο hot spot στα Διαβατά, ανέφερε ότι ελέγχονται οι χώροι που έχουν προταθεί από τη δημοτική αρχή και εφόσον κριθεί ότι είναι κατάλληλοι θα γίνει εκεί το κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση θα κατασκευαστεί τελικά στα Διαβατά. Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, αλλά διαβεβαίωσε πως τα κέντρα θα είναι έτοιμα και λειτουργικά έως το τέλος του μήνα.

Η Κομισιόν δρομολογεί επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Τη βελτίωση των συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο, με την ελπίδα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω πρόσφυγες στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Αθήνα.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Κομισιόν σήμερα αναμένεται σήμερα να καταρτίσει μία λίστα με σαφείς και συγκεκριμένες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η Ελλάδα, ώστε οι εγκαταστάσεις να εναρμονιστούν με τις διεθνείς προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας δικαστηρίων που θα εξετάζουν αιτήματα ασύλου.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ των συστάσεων της Κομισιόν θα περιλαμβάνονται οι βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις υποδοχής και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επίσης και η δημιουργία καλύτερο σύστημα εκδίκασης υποθέσεων παροχής ασύλου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα πρέπει να δίνει μηνιαίες αναφορές ως προς την πρόοδό της σε αυτά που θα ζητηθούν.

Το νέο σχέδιο έρχεται μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καλέσουν τις χώρες που βρίσκονται δίπλα στα εξωτερικά σύνορα να αρνούνται την είσοδο σε ανθρώπους που δεν υπέβαλαν αίτημα, «παρότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι τέτοιο», σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων ενόψει της συνάντησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν τη Σύνοδο ως την τελευταία ευκαιρία για να διευθετηθούν οι ελλείψεις στην στρατηγική της ΕΕ ως προς το προσφυγικό. Ειδάλλως θα αρχίσουν οι διαδικασίες για ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δραστικότερα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, που επικαλούνται οι FT,  παρόλο θα αναγνωρίζεται η πρόοδος στην καταγραφή προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία, «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν», ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις υποδοχής. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι οι ροές προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα παραμένουν υπερβολικά υψηλές και για αυτό το λόγο «απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες».

Οι ηγέτες αναμένεται να πιέσουν εκ νέου για πακέτα κινήτρων προς τις χώρες που δέχονται όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Προς το παρόν, μόλις το 40% όσων δεν δικαιούνται άσυλο απελαύνονται, σημειώνει η Κομισιόν.


σχετικα αρθρα