Το προσφυγικό, το ασφαλιστικό, με αιχμή του δόρατος τους αγρότες, τους οποίους κάλεσε εκ νέου σε διάλογο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περιθέωρια βελτίωσης στην πρόταση, αλλά και μια κατα μέτωπον επίθεση στην αντιπολίτευση, για την οποία τόνισε ότι δίνει ''ρεσιτάλ ανευθυνότητας'' συμπεριλήφθηκαν στις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβουλιο, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, αλλά και ότι δεν θα απελευθερωθούν οι απολύσεις.

''Το κύμα της κρίσης του προσφυγικού σκάει πάνω στα νησιά μας'', τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πλειονότητα του λαού μας δίνει παραδείγματα ανθρωπιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Και σε μια Ευρώπη που δείχνει αμήχανη και σαστισμένη, πρόσθεσε.

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη πολλαπλών και παράλληλων κρίσεων και για να ανταπεξέλθει η χώρα, όπως είπε, χρειάζεται διαρκής εγρήγορση, επιμονή και υπομονή.

Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα, έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής.

''Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο, διότι οι συμφωνίες δεν μπορεί να είναι "αλά καρτ", ανέφερε ο πρωθυπουργός

Ο ίδιος επεσήμανε τις αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι έχει αναδειχθεί ο ρόλος της χώρας ως γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή:

Η χώρα μας παρά τις οικονομικές δυσκολίες μετατρέπεται σε αυτό που όφειλε πάντα να είναι εξαιτίας τις γεωγραφικής της θέσης, σε μια χώρα γέφυρα μεταξύ Δύσης και ανατολής.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι στρατηγικός στόχος είναι η επίτευξη λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση παλεύει για μια δίκαιη λύση που θα ξεκινάει από την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής στη νήσο.

Την ίδια στιγμή μίλησε για ''έτοιμο έδαφος για έγκαιρη αξιολόγηση'':

Έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες της κυβέρνησης και τόνισε ότι τηρείται κατά γράμμα η συμφωνία, με γνώμονα την προστασία των αδύναμων πολιτών. Περιμένουμε αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς και όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

Σε σχέση, δε, με την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και γι΄αυτό είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόταση γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η πρόταση αυτή εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος, επισήμανε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά εμάς για να προσθέσει ότι η πρόταση αυτή που προστατεύει τους ασθενέστερους και κάνει δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις.

Σε αυτό το σημείο, άφησε αιχμές για την Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι ''δίνοντας ρεσιτάλ ανευθυνότητας, η αντιπολίτευση μας καλεί να αποσύρουμε την πρόταση, αδιαφορώντας για την αξιολόγηση, για το χρέος, για την επανέναρξη της ανάπτυξης''.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, στις θέσεις του προέδρου της ΝΔ για το ασφαλιστικό είπε ότι πρόκειται για προτάσεις που η κυβέρνηση παλεύει να αποφύγει, δηλαδή, παλεύει να μην κόψει συντάξεις, παλεύει να προστατέψει το εισόδημα των πιο αδύναμων, και των αγροτών κυρίως, και να τους εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη.

«Στην προσπάθεια μας να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, βάρος που αναλογεί στις εισφορές. Αυτό δημιουργεί επιβαρύνσεις που πρέπει να επανεξεταστούν» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ίδιο θα πράξει η κυβέρνηση και για τους αγρότες, αρκεί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

 Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών τους, της μεταβατικότητας των διατάξεων, και στα θέματα που αφορούν κυρίως την προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Κάλεσε, επίσης, τους αγρότες να σκεφτούν γιατί τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα συστηματικά τούς αποθεώνουν, ενώ πριν από μερικά χρόνια τους λοιδωρούσαν.

Επέκρινε, επίσης, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης λέγοντας ότι το αίτημα του κ. Μητσοτάκη είναι ένα αίτημα που δεν ενδιαφέρεται για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

 «Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις για 12η φορά, θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, δεν θα επιτρέψουμε την απελευθέρωση των απολύσεων, θα προχωρήσουμε με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την προστασία των αδυνάμων και θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά και την αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» είπε στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός.

 Αναφερόμενος, δε, στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα τόνισε ότι είναι ένα νομοσχέδιο-τομή που δεν αφήνει ακάλυπτο, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κανέναν ανασφάλιστο πολίτη.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας, τέλος, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και το ΕΣΡ υπογράμμισε ότι ''συνιστά θεσμική εκτροπή η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τονίζοντας ότι ''είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή''.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις.

Σημείωσε, επίσης, ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.

''Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της'', είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός.