Μηνύματα με νόημα έστειλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής. 

Ο κ. Στουρνάρας επικαλούμενος στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν την Ελλάδα ψηλά στην ασφαλιστική δαπάνη, εμμέσως κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω περιστολή των συνταξιοδοτικών δαπανών. Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα πως αξιολόγηση χωρίς προαπαιτούμενα, δεν συμβαδίζουν. 

Έκκληση για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου όπως είπε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε:

Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων.

«Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Κάθε ώρα που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, το κλίμα επιβαρύνεται», είπε.

«Όλα αυτά θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα δηλαδή θα υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας και κατ' επέκταση ενδυνάμωση της πορείας προς την ανάπτυξη» συνέχισε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση.

«Η απόσταση από την έξοδο είναι σχετικά μικρή. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση, ένα νέο φαύλο κύκλο» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ τόνισε τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει για την οικονομία από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

«Για να καλύψουμε αυτή την απόσταση, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, όπως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, «οι οποίες μπήκαν στο μνημόνιο μετά από εμάς και βγήκαν πριν από εμάς» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την άποψη πως το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα σε περίπτωση που βγει από τη συνθήκη Σένγκεν θα είναι βαρύ.  Όπως είπε, σε σχετική μελέτη που έχει γίνει στη Γαλλία, τα στοιχεία έδειξαν πως το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου θα ξεπερνούσε τα 100 δις ευρώ και πως από τη στιγμή που η χώρα μας είναι τουριστική θα είχε επιπρόσθετο πρόβλημα.

Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε μεγάλη σημασία στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, για την πορεία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος. Χαρακτήρισε επαρκές, το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών και σημείωσε πως αν οι τράπεζες καταφέρουν και αποκομίσουν το 10% των δανείων αυτών θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν περί τα 10 δισ. ευρώ. Αυτή την παράμετρο (δηλαδή της διαχείρισης των δανείων) έθεσε ως κυρίαρχη και για τα ενδεχόμενο νέας ανακεφααιοποίησης των τραπεζών, λέγοντας πως δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να χρειαστεί εντός του 2016. «Δεν θα υπάρχει ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης στο ορατό μέλλον αν γίνει σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Στουρνάρας, εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε υπέρ της υπερψήφισης του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, λέγοντας πως από τη στιγμή που η συμφωνία έλαβε πάνω από 220 ψήφους, και τα προπαιτούμενα είναι μέρος αυτής.