Ένα σκοτεινό παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη σχετικά με τις συνεννοήσεις και τις προθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στις επιχερήσεις που διεξάγονται στο Αιγαίο για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, μέσω δράσεων κατά των τούρκων διακινητών. 

Την ώρα που Τουρκία και Γερμανία απεργάζονται τα σχετικά σενάρια, το ΝΑΤΟ δηλώνει «αιφνιδιασμένο», τονίζοντας ότι «δεν έχει καμία τέτοια νομική εντολή». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε ότι θα λάβουν «πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα της Τουρκίας και άλλων συμμάχων να εξετάσουμε το τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, ή τουλάχιστον στην Τουρκία».

Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για την ώρα, καθώς θα πρέπει να κατατεθεί επίσημο αίτημα για τη συνδρομή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ σαφής είναι η θέση της Ελλάδας, η οποία έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε ανάμιξη του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί στα τουρκικά παράλια και μέχρι τα χωρικά ύδατα της γείτονος, χωρίς να θίγει σε καμία περίπτωση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. 

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Κομισιόν «χαιρέτισε την πρόταση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ», πριν καν ληφθεί απόφαση επί του θέματος και χωρίς να υπάρχει σαφές και προετοιμασμένο αίτημα από την Γερμανία, που μαζί με τον Ερντογάν, φέρονται να είναι οι εμπνευστές αυτής της ιδέας

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρεσβευτής της χώρας στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ, ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι κυρίως δουλειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά της Ουάσιγκτον ή του ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε «η κύρια ευθύνη δεν βαραίνει το ΝΑΤΟ αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από μόνη της δέχεται ότι φέρει την πρωταρχική ευθύνη να υποστηρίξει τα κράτη – μέλη της σε τέτοιες κρίσεις. Όπως ο έλεγχος των συνόρων, η μετανάστευση και ούτω καθεξής», τόνισε ο Λουτ και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο ακριβώς είναι το αίτημα» από την γερμανική ή και την τουρκική πλευρά.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο, Πέμπτη.  «Αναμένω περισσότερες λεπτομέρειες από τον τούρκο υπουργό όταν θα συναντηθούμε και οι υπουργοί θα εξετάσουν το ζήτημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά των ΗΠΑ ο πρεσβευτής της χώρας στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ, ξεκαθάρισε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι κυρίως δουλειά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά της Ουάσιγκτον ή του ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε «η κύρια ευθύνη δεν βαραίνει το ΝΑΤΟ αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση, που από μόνη της δέχεται ότι φέρει την πρωταρχική ευθύνη να υποστηρίξει τα κράτη – μέλη της σε τέτοιες κρίσεις. Όπως ο έλεγχος των συνόρων, η μετανάστευση και ούτω καθεξής», είπε ο ίδιος και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιο ακριβώς είναι το αίτημα» από την γερμανική και / ή τουρκική πλευρά.

Μάλιστα, στη χθεσινή ενημέρωση του Στέιτ Ντιπαρντμεντ στους δημοσιογράφους, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου εάν οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να σταματήσει τη ροή προσφύγων προς την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζον Κίρμπι, απάντησε:

ΗΠΑ έχουν μιλήσει σε κάθε έθνος που το αγγίζει η κρίση. Δεν επιθυμώ να επιρρίψω ευθύνες, καθώς για όλα αυτά φταίει το καθεστώς Ασαντ. Η Ελλάδα είναι πράγματι ένα από αυτά τα έθνη. Κι η Τουρκία είναι απολύτως ένα από αυτά. Γι’ αυτά οι ΗΠΑ παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης σε ό,τι πρόκειται για την συνεισφορά κονδυλίων και πόρων για τη βοήθεια εθνών που σχετίζονται μ’ αυτό, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Να ανταποκριθούν με τους πρόσφυγες που έχουν και προσπαθούν να φροντίσουν. Γι’ αυτό το πράγμα μιλούμε συνεχώς, όμως δεν θα δείξουμε με το δάχτυλο επιρρίπτοντας ευθύνη.

Στο επίμονο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσουν τα σκάφη που φεύγουν απο εκεί, από τα τουρκικά λιμάνια, και παράλληλα προσκαλώντας τον εκπρόσωπο να πει πως τελικά οι πρόσφυγες φτάνουν στην Ελλάδα, ο κ. Κίρμπι κάλυψε πλήρως την Τουρκία, σύμφωνα με την ανατόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου για το Έθνος:


Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση. Πρόκειται για απελπισμένους που προσπαθούν απεγνωσμένα με διάφορα μέσα να δραπετεύσουν απ’ τη βία και το θάνατο και την καταστροφή των σπιτιών και της περιουσίας τους. Η πραγματική πηγή (του προβλήματος) είναι ο Ασάντ και το καθεστώς του κι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία. Μιλήσαμε γι’ αυτό κι αυτό προσπαθούμε εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να βρεθεί πολιτική λύση, να βρεθεί λύση στη σύγκρουση ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο και τη σύγκρουση, ώστε ο κόσμος να μην εγκαταλείπει τη Συρία.

Την ώρα, πάντως, που πληθαίνουν οι δηλώσεις αμερικανών και ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ευθύνες του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην προσφυγική κρίση και για τα αποτελέσματα των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία, παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος που θέλουν να δράσει το ΝΑΤΟ στην περιοχή και εάν η εμπλοκή του αφορά μόνον στην αντιμετώπιση των διακινητών.