current views are: 8

10 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:14

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα επιβαρυνθεί άλλο με μεταφορά προσφύγων

«Δεν σκοπεύουμε να βάλουμε στην πλάτη της Ελλάδας περισσότερο βάρος σε σχέση με το προσφυγικό», τόνισε ο αρμόδιος για το προσφυγικό επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δημοσίευση 13:14’

«Δεν σκοπεύουμε να βάλουμε στην πλάτη της Ελλάδας περισσότερο βάρος σε σχέση με το προσφυγικό», τόνισε ο αρμόδιος για το προσφυγικό επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Δεν σκοπεύουμε να βάλουμε στην πλάτη της Ελλάδας περισσότερο βάρος σε σχέση με το προσφυγικό», τόνισε ο αρμόδιος για το προσφυγικό επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» θα παραμείνει ενεργή και για την Ελλάδα, μέχρι να αναθεωρηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επαναπροωθούνται πρόσφυγες στη χώρα μας, ωστόσο όταν θαρχίσουν να πραγματοποιούνται επιστροφές ανθρώπων στην Ελλάδα, θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα. Πάντως, σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού και στα hotspots.

Η Κομισιόν  κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται «σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σήμερα ο  ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των επιτρόπων για το προσφυγικό, προανήγγειλε πρόταση αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου μέσα στον Μάρτιο, τονίζοντας ότι το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε» είπε ο επίτροπος ενώ ειδικά για τη χώρα μας ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια, αλλά όταν θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού θα έχει βελτιωθεί σε ένα μήνα και υπογράμμισε ότι παρά τις καθυστερήσεις σήμερα τα πράγματα προχωράνε πολύ γρήγορα και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να καταστούν λειτουργικά τα hotspots στα ελληνικά νησιά και τα κέντρα υποδοχής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση καταγραφής και δακτυλοσκόπησης των προσφύγων και των μεταναστών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, κάτι το οποίο «δείχνει ότι το σύστημα έχει αρχίσει να λειτουργεί».

Ακόμη τόνισε ότι η Ελλάδα δέχεται μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ σε ό,τι αφορά την οργάνωση της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως είπε η συνολική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 475 εκατ ευρώ. Ήδη 16 προγράμματα έχουν κατατεθεί από τις Ελληνικές Αρχές και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή, αλλά πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για να αρχίσει η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.   

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα της ΠΓΔΜ, αλλά και να εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Δουβλίνου

Βάσει του Κανονισμού, απαιτείται από κράτος πρώτης υποδοχής να καταγράφει τους πρόσφυγες και έπειτα να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο. Θεωρητικά ο κανονισμός επιτρέπει σε άλλες χώρες – μέλη να επιστρέφουν τους αιτούντες άσυλο στην πρώτη χώρα καταγραφής.

Δεδομένου του βάρους που επιφέρει η εν λόγω πρόβλεψη, η Ελλάδα και άλλα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού, έχουν κατηγορηθεί ότι «συρρίκνωσαν» τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον κανονισμό, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ιδίως τη Γερμανία.

Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα λοιπόν, πρακτικά απαγορεύτηκαν από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το σύστημα καταγραφής που χρησιμοποιεί η Ελλάδα ως «εξευτελιστικό».

Την απόφαση αυτή ακολούθησε ακόμη μία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαγόρευε στα κράτη – μέλη να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε χώρες που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική» μεταχείριση.

«Τα κράτη – μέλη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους»

Κατα τα άλλα, ο Επίτροπος,  κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, καθώς όπως ανέφερε μόλις 497 μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «όλοι θα κριθούμε από την ιστορία» και ότι «πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα δεν είναι απλά ηθικές αξίες αλλά δεσμεύσεις».

«Ξέρετε ότι είμαστε δεσμευμένοι από το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης να κάνουμε το ανθρώπινο και ηθικό μας καθήκον, και αυτό κάνουμε», τόνισε ο επίτροπος, μετά τη συνεδρίαση του Κολέγιου των Επιτρόπων για το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη δεν δέχεται απειλή εισβολής» και ότι «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, και μάλιστα απελπισμένους».

«Το να επιστρέψουμε σε εθνικές πολιτικές ή το να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με βάση την εσωτερική εθνική ατζέντα δεν οδηγεί πουθενά», είπε ακόμη και τόνισε ότι: «Είναι μια κρίσιμη στιγμή και όλοι θα κριθούμε από την ιστορία. Ή θα λάβουμε συμμετοχή σε αυτή την προσέγγιση αντιμετώπιση της κρίσης ή θα πάμε πίσω σε σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας».

Δεν τίθεται θέμα αποπομπής από τη Σένγκεν για καμιά χώρα

Ο έλληνας επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι το κολέγιο των επιτρόπων συζήτησε σήμερα σχετικά με την Ελλάδα, την ενεργοποίηση του άρθρου 19 της Συνθήκης Σένγκεν, που αφορά μια σειρά από συστάσεις για το πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα και στα σημεία στα οποία υπάρχουν ελλείψεις.

Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Υπογράμμισε, όμως ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπληρώνουν τις ευθύνες που ανέλαβαν, διότι ο χώρος Σένγκεν κινδυνεύει μόνο από κακή εφαρμογή των κανόνων του. 

 

 


σχετικα αρθρα