Το «σήμα» που θα εκπέμψει το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης σχετικά με τη διαπραγμάτευση αναμένει η κυβέρνηση, εμμένοντας στη θέση για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του πρώτου προγράμματος. Την ώρα που η ανταλλαγή στοιχείων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει πως δεν έχει ζητηθεί προς το παρόν μείωση συντάξεων.

«Συνεχώς ανταλλάσσονται στοιχεία σε επιμέρους στοιχεία, αλλά δεν έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα πράγμα (όπως μείωση συντάξεων)», τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και προσθέτουν:

Περιμένουμε να δούμε και τι σήμα θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup.

Όσον αφορά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν:

Ελπίζουμε να επιστρέψουν σύντομα και να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κωλυσιεργία. Έχει συμφωνηθεί να λείψουν δέκα ημέρες.

Κρίσιμο το Eurogroup της Πέμπτης - Η ατζέντα

Το αυριανό Eurogroup είναι κομβικής σημασία για την πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς, καθώς στο μενού περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα και θα διαφανεί η διάθεση των δανειστών. Παράλληλα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τεθεί επί τάπητος η ενδιάμεση έκθεση του κουαρτέτου, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια σημαντική απόφαση.

Σύμφωνα με την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, στο επίκεντρο θα βρεθούν η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, για τους προϋπολογισμούς του 2016 και του 2017.

Στόχος, είναι να γίνει μία συζήτηση «για την τρέχουσα κατάσταση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», μετά την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει επόμενο πακέτο δόσεων.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup θα παραβρεθούν και οι εκπρόσωποι των δανειστών στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και θα υπάρξει τοποθέτηση για τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, θα συζητήσει την πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων», πρόσθεσε.