Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα μετά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι ''είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε και συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, αναφορικά με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη συμφωνία της αντιπολίτευσης στο ζήτημα του ΕΣΡ, κάνοντας λόγο μάλιστα για ''θεσμική εκτροπή''. 
 
Από τη Συγγρού τονίζεται ότι ''θα πρέπει να είναι προσεκτικός όταν μιλά για θεσμική εκτροπή, καθώς ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος''.
 
Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας: «Ποιον να πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες; Τον Τσίπρα των τρακτέρ ή τον Τσίπρα των ΜΑΤ
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ο κ. Τσίπρας εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης.

Σήμερα είπε μία αλήθεια και πολλά ψέματα.

Αλήθεια είναι ότι έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης και, τελικά, επικίνδυνης πολιτικής του.

Ψέμα είναι όσα είπε για την εξωτερική πολιτική. Δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν. Μένει “έξω από το δωμάτιο”, ενώ την ίδια ώρα, “μέσα”, άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας.

Ψέμα είναι ότι δεν θέλει να κόψει συντάξεις. Την ώρα που και τις συντάξεις κόβει, και τις εισφορές αυξάνει και, τελικά, δεν λύνει το πρόβλημα.

Ψέμα είναι ότι πολεμά τη διαπλοκή. Την ώρα που αντισυνταγματικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική του πλειοψηφία.

Όμως, με αντισυνταγματικές αποφάσεις “κάτω από το τραπέζι”, δεν χτυπάς τη διαπλοκή. Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Ας είναι πολύ προσεκτικός ο κ. Τσίπρας, όταν μιλά για θεσμική εκτροπή. Ο ίδιος συστηματικά υπονομεύει την ανεξαρτησία των θεσμών και οικοδομεί ένα κομματικό κράτος.

Κανείς πια δεν τον πιστεύει.

Άλλωστε ποιον να πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες;

Τον Τσίπρα των τρακτέρ ή τον Τσίπρα των ΜΑΤ;