current views are: 9

10 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:21

Πόλεμος χαρακωμάτων για τις άδειες των καναλιών – Η «μπάλα» στο ΣτΕ

Έτοιμοι να δώσουν μια μάχη χαρακωμάτων με αβέβαιο αποτέλεσμα και «έπαθλο» τις τηλεοπτικές άδειες, εμφανίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Δημοσίευση 14:21’

Έτοιμοι να δώσουν μια μάχη χαρακωμάτων με αβέβαιο αποτέλεσμα και «έπαθλο» τις τηλεοπτικές άδειες, εμφανίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

 

Έτοιμοι να δώσουν μια μάχη χαρακωμάτων με αβέβαιο αποτέλεσμα και «έπαθλο» τις τηλεοπτικές άδειες, εμφανίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Όπως είναι ήδη γνωστό η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει τροπολογία που θα μεταφέρει τις διαγωνιστικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ στη Βουλή, προκειμένου να εφαρμοστεί στη πράξη το νομοσχέδιο για τις συχνότητες μετά την αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή να εκλέξει νέα μέλη της Ανεξάρτητες Αρχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς θα έχει σε λίγη ώρα σύσκεψη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την δικηγορική και δημοσιογραφική ιδιότητα προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική με την οποία θα κινηθούν στην αυριανή κρίσιμη διαδικασία στη Βουλή.

Οι πληροφορίες πάντως λένε, πως η Νέα Δημοκρατία αναμένεται στην συζήτηση της τροπολογίας να εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, έχοντας ως βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Βουλή ή τον εκάστοτε υπουργό, καθώς βάσει Συντάγματος, κανένα όργανο ή θεσμός μπορεί να έχει περισσότερες εγγυήσεις από τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Από τη πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα θα επικαλεστεί την επείγουσα ανάγκη που προκύπτει εκ των πραγμάτων, εφαρμογής του νόμου, λόγω της αδυναμίας της Διάσκεψης των Προέδρων να συμφωνήσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σε πολιτικό δε επίπεδο οι δύο πλευρές μοιράζονται επιχειρήματα, τόσο τεχνικής όσο και ουσιαστικής φύσεως.

Η ΝΔ δηλώνει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην περάσει όλη η διαδικασία δηλαδή ο αριθμός των αδειών αλλά και το αρχικό τίμημα της δημοπρασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή (βασικό επιχείρημα για την μη υπερψήφιση των προτάσεων Βούτση) και αφήνει να εννοηθεί πως η κυβέρνηση στοχεύει στο να δημιουργήσει μια νέα διαπλοκή. Σημειώνει δε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος περιορισμού των συχνοτήτων, καθώς θα πρέπει η αγορά να αποφασίσει από μόνη της για τις ανάγκες της.

Αντίθετα, η πλειοψηφία, επικαλείται την ανάγκη να υπάρξουν οφέλη για το κρατικό προϋπολογισμό από την απόδοση των αδειών και υπενθυμίζει πως πρόκειται για ρύθμιση- μνημοναική υποχρέωση. Πρόσφατα παρουσίασε και έκθεση του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των αδειών δεν μπορεί να ξεπερνάει τις τέσσερις, ενώ αποδίδει πρόθεση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ το θέμα έδειχνε πριν τις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ ότι θα λήξει θετικά (υπήρχαν και οι σχετικές διαβεβαιώσεις), η εκλογή του κ. Μητσοτάκη περιέπλεξαν τα πράγματα.

Η απόφαση στο ΣτΕ

Σε κάθε περίπτωση, το όργανο που θα αποφανθεί για τη νομιμότητα ή όχι της όλης διαδικασίας δεν είναι άλλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχοντας ως δεδομένο πως η τροπολογία ελέω κυβερνητικής πλειοψηφίας θα περάσει από τη Βουλή και ότι αμέσως μετά τη ψήφιση θα γίνει προσφυγή, το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι εκείνο που θα λάβει  τις τελικές αποφάσεις.

Και εδώ όμως υπάρχουν παράμετροι που είναι δύσκολο να προσδιοριστούν: πηγές με μεγάλη δικονομική πείρα που προέρχονται από την αντιπολίτευση, λένε ότι εφόσον η προσφυγή στο ΣτΕ συνοδευτεί με αίτημα αναστολής, το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να συνεδριάσει και να αποφανθεί μέσα σε 20 το πολύ ημέρες. Ωστόσο, άλλες πηγές που πρόκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΣτΕ μπορεί να λάβει οποιαδήποτε τέτοια απόφαση αν δεν συνεδριάσει η Ολομέλεια, κάτι που όπως λένε, δεν μπορεί να συμβεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.


σχετικα αρθρα