Τη συμφωνία της Ελλάδας στα σχέδια συμμετοχής του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, κάτι εξάλλου που ξεκαθάρισε χθες και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο Μέρκελ, επανέλαβε σήμερα ελληνική κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

«Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», είπε καθώς αποκάλυψε τη γερμανική πρόταση για εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μετανατευτικού ρεύματος και τόνισε ότι: «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontex να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια και ότι η Ελλάδα βλέπει  «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς η γερμανική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο.

Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό,  η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.

Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.