«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για κλείσιμο συνόρων», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Την εν λόγω δήλωση, την έκανε ο αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στη στάση των αγροτών. Αφού κάλεσε τους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα να βρουν άλλον τρόπο διαμαρτυρίας, τόνισε ότι «είναι παράδοξο την ώρα που αγωνιζόμαστε που για να κρατήσουμε ανοιχτά τα σύνορά μας, να κλείνουν». Και σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για αποφάσεις αρνητικές…».

Ο κ. Δραγασάκης παραδέχτηκε ευθέως πως υπάρχει κίνδυνος κλεισίματος των συνόρων. «Θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την Τουρκία. Εάν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, τότε οι πιέσεις θα μειωθούν. Εάν όμως δεν ανταποκριθεί, τότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις – ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ- που ακολουθούν μία λογική κατεύθυνση επίλυσης του προσφυγικού. Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες, κυρίως αυτές που εισήλθαν στην ΕΕ πρόσφατα, οι οποίες έχουν μία αντίληψη που δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και ορισμένα ευρωπαϊκά κεκτημένα», είπε και πρόσθεσε:

Πρέπει ως κοινωνία να προετοιμαστούμε για όλα. Δεν θα σημαίνει έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά μιλούμε για μία κατάσταση που θα πρέπει να διαχειριστούμε την παρουσία 50 – 60.000 προσφύγων στη χώρα. (…) Υπάρχει η ανάγκη ως κοινωνία να είμαστε θωρακισμένοι σε σενάρια που όσο ακραία και να είναι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Και εάν κλείσουν τα σύνορα, οι άνθρωποι αυτοί θα βρουν εναλλακτικές διόδους. 

Κατά τα άλλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε αιχμές για τη στάση των δανειστών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση. «Έχουμε επίσης ένα σύστημα εποπτείας, στο οποίο υπάρχουν στιγμές ασάφειας, όπως τελευταία τα φαινόμενα δηλώσεων από το εξωτερικό που μας δημιουργούν ερωτηματικά» είπε και συνέχισε:

Θεωρούμε ότι έχουμε υλοποιήσει όσα έπρεπε και απομένουν λίγες και διαχειρίσιμες εκκρεμότητες. Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων μας ζήτησαν να φύγουν για να μελετήσουν τα στοιχεία που τους δώσαμε και να επιστρέψουν σε δύο εβδομάδες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη συνέχεια ανέλυσε τα βήματα που θα γίνουν εάν κλείσει επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση:

Η ΕΚΤ θα πάρει μέτρα για τη διευκόλυνση της ρευστότητας, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και η επιτυχής ολοκλήρωση θα σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 50% μνημονίου. Έτσι θα μπορούμε να περάσουμε, όπως έχουμε πει, στο δεύτερο εξάμηνο που θέλουμε να είναι ανάκαμψης της οικονομίας.

Επανερχόμενος στο ζήτημα των δηλώσεων εκπροσώπων των δανειστών, όπως επίσης και των διαρροών, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να γίνεται διάλογος μέσω διαρροών. Μήπως είναι εσωτερικά κυκλώματα; Όταν βρισκόμαστε όλοι σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις το θεωρώ απαράδεκτο να μπαίνουμε σε αντιδημοκρατικές διαδικασίες».

Ως προς τα σενάρια για νέα μέτρα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόταν πράγματα που είχαν συμφωνηθεί. «Είναι μέτρα που θα θεμελιώνουν τη δυνατότητα να έχουμε πλεόνασμα για τα επόμενα έτη, βάση των στόχων. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Ξέρουμε επίσης ότι ορισμένα από τα μέτρα που είχαμε δεσμευτεί να πάρουμε εκκρεμούν να ενεργοποιηθούν αλλά είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θεωρεί ότι υπηρετεί το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, δίχως να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχετικά με τα σενάρια πρόωρων εκλογών σημείωσε:

Θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία με τον οποιοδήποτε τρόπο, θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα παράλληλων δράσεων. Όσο μπορούμε ένα υλοποιούμε τις παράλληλες δράσεις εμείς θα είμαστε εδώ. Θέμα εκλογών δεν υπάρχει όσο υπηρετούμε την εντολή του λαού.