Θετικά εκφράστηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος για το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας.

«Οτιδήποτε φέρνει πλησιέστερα διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ πρέπει να εξετάζεται θετικά» τονίζει ο σε συνέντευξή του στο Euronews.

Παράλληλα σημειώνει πως αυτή η απόφαση δεν θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στο Αιγαίο, αλλά «πρέπει να το δούμε σαν μία νέα πρόταση, διότι όλος ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το προσφυγικό έπαψε να είναι περιφερειακό ζήτημα της Νότιας Ευρώπης, και έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Όπως λέει μάλιστα, «χρειάζεται να δούμε και αυτή την προοπτική συνεργασιών σε ένα ευρύτερο, ακόμα πιο διευρυμένο διεθνές περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στα πλαίσια αυτά ούτως ή άλλως συνεργάζονται. Από εκεί και πέρα όμως, ο κ. Αβραμόπουλος διευκρινίζει πως θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει το ΝΑΤΟ, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Frontex «που είναι μια καθαρά ευρωπαϊκή υπηρεσία».

«Αυτά θα τα συζητήσουμε από τη στιγμή που θα υποβληθεί μια τέτοια πρόταση. Δεν πρέπει να την απορρίψουμε. Πρέπει να τη συζητήσουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Γερμανίας

Η πρόταση της Γερμανίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο η οποία θα αναλάβει να σταματάει τη ροή των μεταναστών στη μεριά της Τουρκίας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες» και πρόσθεσε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει “με θετικό τρόπο” την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.