Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να επισημαίνει ότι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, ως μια θετική νομοθετική παρέμβαση με ανακουφιστική λογική - ιδίως για τους ευπαθείς πολίτες - και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μιλούν για «παράλληλο δούλεμα» και να εγκαλούν την κυβέρνηση για «νομοθετική τσαπατσουλιά», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες Eπιτροπές επί της αρχής του, το νομοσχέδιο που εισάγει «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, κατά ψήφισαν η ΧΑ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Το νομοθέτημα για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου διεκόπη τον περασμένο Δεκέμβριο πανήλθε σήμερα σε τρίτη συνεδρίαση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκαλώντας και πάλι τις οξείες διαφωνίες των κομμάτων.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ανάμεσα στις άλλες θετικές ρυθμίσεις, αντιμετωπίζεται μια θεσμική εκκρεμότητα σε μια εκτεταμένη ζώνη από-ασφάλισης που αφορά 2,5 με 3 εκ. πολίτες και αίρεται ο αποκλεισμός τους από το σύστημα υγείας.

Η παρέμβαση αυτή – όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός - πέραν των πολιτών, που έχουν ΑΜΚΑ και τελούν σε νόμιμο καθεστώς εργασίας, περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, αλλά και ένα ευάλωτο άλλο κομμάτι της κοινωνίας (όπως υπερήλικες, έγκυες, παιδιά, ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα) ώστε «να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτή τη χώρα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές αξίες».

Όμως, εξήγησε ο υπουργός, ότι η ρύθμιση αυτή, για να έχει πρακτική αξία, συμπληρώνεται από ρυθμίσεις που καθιστούν λειτουργικό και αναβαθμίζουν το σύστημα υγείας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν: απόδοση κινήτρων για στελέχη άγονων γραμμών, αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΕΟΦ κλπ.) μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που ξεπέρασαν τα πέντε χρόνια, μισθολογική και βαθμολογική εξίσωση γιατρών σε άλλες δομές με τους γιατρούς του ΕΣΥ, «ώστε να στηρίξουν την δύσκολη περίοδο το δημόσιο σύστημα», εξορθολογισμό των εφημεριών, διευκόλυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για επιτάχυνση υποθέσεων διαφθοράς, κινητικότητα προσωπικού βάσει αναγκών, κάλυψη θέσεων με ειδικευόμενους στα περιφερειακά νοσοκομεία, διαφανής διαδικασία για την λίστα του χειρουργείου και τον προγραμματισμό, συγκρότηση επιτροπών υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, θέσπιση του Διαμεσολαβητή Υγείας, λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με όρους δημόσιου συστήματος.

Παράλληλα η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρθηκε στην εισαγωγή της δομής των Κέντρων Κοινότητας, στους δήμους, που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, πρόκειται να ιδρυθούν 220 έως 230 κέντρα τα οποία θα λειτουργήσουν ως χώροι υποδοχής των απόρων, των αστέγων και γενικότερα των ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα, θα παρέχουν βοήθεια και ενημέρωση για τις προβλέψεις όλων των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων που προσφέρουν πρόσβαση σε κατάρτιση εργασίας, κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές.
 

Η Αντιπολίτευση

Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, εστίασε την κριτική του στους λόγους για τους οποίους ήρθε τώρα το νομοσχέδιο, εκτιμώντας πως αυτό γίνεται λόγω της αγωνίας του κ. Τσίπρα «να πει το παραμύθι του» για το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του υπό την πίεση των αντιδράσεων μεγάλων κοινωνικών ομάδων.

«Πρόκειται για παράλληλο δούλεμα, όχι για παράλληλο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Βορίδης και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να προσφέρει χαλί ώστε να «περάσει» την «υποτιθέμενη κοινωνική πολιτική του» ο κ. Τσίπρας. Έκανε εξάλλου λόγο για «νομοσχέδιο - σαλάμι που το κόβουμε φέτες και το μοιράσαμε σε τρία κομμάτια» , για νομοσχέδιο - ποτ πουρί και για ένα συνονθύλευμα διατάξεων «που απλώς κλείνουν τρύπες».

«Εμείς σήμερα αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια που μας αφήνουν οι δανειστές μας να συνεχίσουμε το κοινοβουλευτικό έργο και να νομοθετούμε μόνοι μας», ανέφερε με ειρωνικό ύφος, ο Δημήτρης Κουκούτσης από την Χρυσή Αυγή, ο οποίος δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ κατά την διακοπείσα κοινοβουλευτική διαδικασία (τον περασμένο Δεκέμβριο) είχε δηλώσει επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Για «νομοσχέδιο - κουρελού» που δείχνει την «τσαπατσουλιά» της κυβέρνησης, έκανε λόγο η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία χαρακτήρισε «κατάντια» το να μιλά η κυβέρνηση για «παράλληλο πρόγραμμα», επιλέγοντας μάλιστα τέτοια συντετμημένη διαδικασία. «Είναι συνονθύλευμα είτε ρουσφετολογικών, είτε επικοινωνιακών ρυθμίσεων. Δεν είναι ούτε πρόγραμμα ούτε παράλληλο» είπε, η κ. Χριστοφιλοπούλου, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της καταψηφίζει επί της αρχής.

«Παρών» ψηφίζει το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, για το οποίο ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, είπε πως περιλαμβάνει ένα «πακέτο μέτρων», όπως προπαγάνδιζε η κυβέρνηση ως αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου. «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ανακουφιστικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, από τις επιπτώσεις του Μνημονίου, αντιθέτως μάλιστα» ανέφερε ο κ. Λαμπρούλης.

Για νομοσχέδιο που, ενώ αφαιρέθηκαν οι διατάξεις του κατά 30%, η κυβέρνηση το φέρνει ως συνέχεια του προηγούμενου, καταρρακώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία, έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Μίλησε εξάλλου, για «έναν σωρό τροπολογιών, που περίσσεψαν» και για νομοθέτηση «προθέσεων» εκ μέρους της κυβέρνησης, αφού δεν αγγίζεται ο πυρήνας του προβλήματος.

«Να επικρατήσει η λογική, γιατί είμαστε ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη» ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο οποίος αντιπαρέβαλλε στις επικρίσεις «περί νομοσχεδίου - κουρελού» τις θετικές ρυθμίσεις για το σύστημα Υγείας, τους άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Προσπαθείτε να κάνετε το ξύδι, γλυκάδι», είπε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεόδωρα Μεγαλοοικονόμου προκειμένου καταδείξει την επικοινωνιακή φιλοσοφία του νομοσχεδίου, απέναντι στα σκληρά μνημονιακά μέτρα. Εξέφρασε επίσης, τις ενστάσεις του κόμματός της σε επιμέρους ρυθμίσεις και ζήτησε βελτιώσεις.