Νέο άνοιγμα στους αγρότες, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων για το ασφαλιστικό κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας τους εκ νέου σε διάλογο με την κυβέρνηση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός τόνισε πως μπορούμε «να τα κουβεντιάσουμε από την αρχή όλα τα ζητήματα με τους αγρότες» και συνέχισε:

Εμείς ως κυβέρνηση θέσαμε υπόψη όλης της κοινωνίας μια πρόταση. Δεν είναι καν σχέδιο νόμου. Έτσι δεν πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση; Οι αγρότες μας ζητούν να πάρουμε το σύνολο του ασφαλιστικού, που δεν αφορά όμως μόνο τους αγρότες.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η συζήτηση δεν γίνεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα» ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στο Ασφαλιστικό».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργο Βερνίκο, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί διάλογο σε όλα τα επίπεδα:

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός κάλεσε ξανά, για παράδειγμα, τους αγρότες να συζητήσουν μαζί μας, για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα δικαιότερες τις σκέψεις και τις προτάσεις που εμπεριέχονται στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Θεωρούμε ότι εξυπηρετούν την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη οι προτάσεις αυτές. Θέλουμε, όμως, να ακούσουμε και τις αντιπροτάσεις των αγροτών για κάθε πιθανή βελτίωση που μπορούν να έχουν.

«Η ΟΚΕ είναι ένας θεσμός, που από το Σύνταγμα αποτελεί το θεσμοποιημένο βήμα του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και της Πολιτείας. Όπως κάναμε, λοιπόν, και με τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έτσι και σήμερα θεωρήσαμε υποχρέωσή μας και σε αυτό το επίπεδο του διαλόγου να ενεργοποιήσουμε την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ώστε να εξασφαλίσουμε και εδώ μια δυνατότητα για ευρύτατη κοινωνική, αλλά και επιστημονική συζήτηση. Όπως διαβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΟΚΕ Γιώργο Βερνίκο, είμαστε διατεθειμένοι αυτήν τη δέσμευσή μας για συνεχή διάλογο να την εξαντλήσουμε σε όλα τα επίπεδα με ιδιαίτερο σεβασμό στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στη συνταγματική αποστολή της» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και επεσήμανε όσον αφορά τους αγρότες:

Όπως κάναμε και με τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουμε και δικές μας ιδέες για βελτιώσεις, και περιμένουμε να ακούσουμε και τις δικές τους. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει διάλογος, και για να γίνει διάλογος πρέπει να έρθουν στην πρόσκληση αυτήν που τους έχουμε απευθύνει και να συμμετέχουν.